socha sv. Pavla

Na hranolovém soklu tvořeném pěti vloženými čtvercovými deskami novodobého charakteru je osazena socha sv. Pavla na barokním plintu. Socha světce stojí v mírném kontrapostu s uvolněnou levou nohou. Tělem je vedena nevýrazná esovitá křivka s hlavou nakloněnou k pravému rameni. Postavu pokrývá tříčtvrteční šat, jenž odkrývá holé nohy obuté v dobových botách. Přes plášť má světec přehozen plášť spojující se na levém rameni a tvořící jemné mísovité záhyby na prsou. Detailní provedení hlavy ukazuje na zručného sochaře dokonale využívajícího tváře modelu k vytvoření charakteristický rysů spojovaných se světcovou ikonografií. Dlouhý rozdělený vous a delší kudrnaté vlasy. Kvalitu sochařské práce můžeme pozorovat rovněž ve výrazové komponentě obličeje zobrazené ostrým nosem a hlubokými očními oblouky podtrhující světcovu oduševnělost. Pravá ruka vzhledem k nedochování světcova atributu – meči, který držel - visí ve vzduchu. Levou rukou přidržuje knihu částečně opřenou o uvolněnou nohu. Kniha je jakoby schovaná do splývajícího rukávu světcova šatu.