socha sv. Rocha

Na mohutném hranolovém podstavci ze sedmi čtvercových desek s ostrými hranami novodobého původu je osazena socha sv. Rocha na barokním plintu. Světec stojí v mírném nakročení s uvolněnou pravou nohou, na níž bývá zobrazena morová rána a levá stojná noha ukryta v plášti. U nohou mu sedí pes, atribut sv. Rocha – v původní kompozici schlebem v tlamě. Horní polovina figury světce je nakloněna vpravo s výrazným úklonem hlavy, jejíž ostré rysy jsou dokladem práce zručného sochaře pracujícího se snahou vyjádřit vnitřní stav. Tříčtvrteční šat a dlouhý plášť odkrývají holé nohy obuté v dobovou obuv. Ramena pokryta mozettou s významným světcovým atributem – mušlí, poukazují na událost z jeho života, kdy jako poutník šel z Montpellier do Říma. Pod pláštěm na levém boku nese mošnu a pravděpodobně ve spojených rukách držel poutnickou hůl. Poutnický klobouk má přehozen přes ramena.