hotel

Dům stojí západně od centra města na severní straně ulice J. A. Komenského. Na východní straně sousedí s domem č.p. 24, na západní s domem č.p. 22. Jedná se o řadový městský dům s nepravidelným půdorysem a dvěma přístavbami. Má 3 NP, 1 PP a sedlovou střechu s vikýři. Uliční průčelí je devítiosé. V 1. NP, které zdobí rustikální bosáž, je první osou z leva půlkruhově zakončený zapuštěný vstup osazený ocelohliníkovými dveřmi. Následuje šest půlkruhově zakončených velkých oken (výkladců) s klenákem s figurou putti (zachovány pouze čtyři). Poslední dvě osy zaujímají ocelohliníkové dveře s výkladcem s rovným nadpražím (pozdější úprava). 1. NP je odděleno od 2. NP kordonovou římsou nad níž probíhá průběžná parapetní římsa. Parapety 2. NP jsou zdobeny kuželkovou balustrádou, okna jsou lemována pilastry zakončenými hlavicemi s volutami. Všechna okna jsou čtyřkřídlá (dělení do kříže) – zjednodušené repliky historických. Prostřední tři osy mají nad oknem trojúhelníkový fronton se zubořezem, ostatní profilovanou nadokenní římsu se zubořezem. Mezi krajními osami se zachovaly ozdobné kovové nosiče vlajek. Okna 3. NP mají v krajních osách parapety zdobeny kuželkovou balustrádou a trojúhelníkový fronton (fronton původně podpíraly sloupky s figurální výzdobou, které zcela zmizely). Ostatní okna mají profilovanou parapetní římsu nesenou dvěma konzolkami, profilovanou šambránu s uchy a přímou profilovanou nadokenní římsu. Fasáda je zakončena konzolovou korunní římsou se zjednodušenou profilací (patrně při opravě střechy), konzoly jsou volutové s akantovými listy. Omítky 2. a 3. NP jsou zdobeny rytým kvádrováním. Symetrické řešení fasády zdůrazňuje nízký obdélný zděný nástavec vystupující nad střechu. Po jeho obou stranách je dvojice vikýřů se sedlovou stříškou a trojkřídlými okny se svislým poutcem. Na střeše je krytina z vláknocementových šablon, omítky jsou hladké vápenné v monochromní šedé barvě (značně poškozené). K východní stěně hlavní novorenesanční budovy je přistavěna jednoosá secesní dostavba proluky (průjezdu) s 3. NP. Její fasáda je bohatě zdobena secesním štukovým vegetabilním dekorem, nad oknem je datace 1902. Do prostoru průjezdu byla dodatečně vestavěna provozovna s ocelohliníkovými dveřmi a výkladcem s rovným nadpražím, nad kterými je větrací otvor. V 2. NP je balkon s kovaným secesním zábradlím, na který vedou původní jednokřídlové dveře s okny po stranách se záclonkově tvarovaným nadpražím. Ve 3. NP je půlkulatě zakončené původní šestikřídlé okno. Fasáda je ukončena plochou římsou tvarovanou dle segmentu atiky a nesenou kovovými volutovými konzolami. Přístavba má plochou střechu krytou povlakovou krytinou a není podsklepená. Oba objekty jsou stavebně spojeny (mimo 1. NP). Zadní fasáda hlavní budovy i přístavby je zcela utilitární, členěná pouze okenními a dveřními otvory, které byly v minulosti nekoncepčně upravovány, a ukončená neprofilovanou římsou, nad kterou jsou ve střeše dva široké vikýře o dvou dvoukřídlých oknech a dva jednoosé vikýře. Při západní straně zadní fasády je přistavěn objekt se společenským sálem s bohatou historizující dekorativní výzdobou a galerii. Sál je v 2. NP, v 1. NP bývaly stáje a později vinárna a zázemí potřebné pro restaurační provoz. S hlavní budovou je spojen krátkým krčkem. Západní boční fasáda je bez oken (do 90. let 20. století zde byla přístavba), východní v patře prolamují čtyři vysoká půlkulatě zakončená okna, dále zde jsou dvoukřídlé dveře a otisk k nim vedoucího schodiště. Většina otvorů v přízemí je přezděna. Objekt má pultovou střechu s plechovou krytinou. Na její zadní (severní) fasádě je historická železná opona, objekt jeviště se sedlovou střechou (viz otisk na fasádě) byl ubourán. Interiéry jsou výrazně přestavěny. Sklepy jsou zaklenuté. V 1. NP (v prostoru bývalé restaurace) se zachovaly zbytky štukové výzdoby. Při západním štítu je v mírně vystupujícím rizalitu kamenné schodiště se značně poškozeným litinovým zábradlím. V prostorách bývalých hotelových pokojů v 2. a 3. NP a v podkroví nebyly zjištěny žádné původní hodnotné prvky. Výzdoba sálu (viz pasport Z. Kubálkové).