pomník Vítězslava Nováka

Bronzová socha hudebního skladatele a pedagoga Vítězslava Nováka v nadživotní velikosti (asi 3m vysoká), stojící na bronzové podnoži na čtvercovém kamenném podstavci, podloženém mramorovou deskou. Socha je umístěna ve střední části parku, na travnaté ploše poblíž cesty. Dílo sochaře Jana Kodeta. Pomník byl vytvořen v krátké době (Novák zemřel r.1949), odhalen již r.1950 na nátlak pozůstalých (V.Novák je tu zároveň i pohřben - v podstavci uložena urna s popelem). Zdařilá ukázka civilní formy portrétu skladatele. Jednoduchá kompozice stojícího muže hledícího před sebe (v jedné ruce klobouk, ve druhé hůl), na tváři oproti strnulé postavě živé portrétní rysy. Na soklu vytesán nápis: "Vítězslav Novák - 5.XII.1870 - 18.VII. 1949" včetně signatury "Jan Kodet 50" Bronzový odlitek firmy Barták má vysokou kovoliteckou hodnotu. Architektonické řešení nízkého soklu i umístění sochy v parku dílem arch. Josefa Gočára.