zastavení III. s motivem " Dvanáctiletý Ježíš v chrámu"

Edikulová kaple je tvořena jednoduchým nečleněným soklem s odstupňovanou římsou. Na něj dosedá poměrně hluboký výklenek s výjevem provedeným v mělkém reliéfu, orámovaný po stranách dvojicí pilastrů. Ty obsahují mělké niky s reliéfními figurami světců doplněné jejich jmény (Vlevo sv. Vít, jeden z patronů Čech, s ratolestí a knihou, na které stojí kohout – symbol bdělosti a Kristova zmrtvýchvstání. Vpravo sv. Cyriakus v rouchu jáhna drží ratolest a pod nohou mu leží démon). Ve cviklech jsou umístěny opět reliéfně provedené figurky andílků nesoucí důtky a metlu.. Nad hlavicemi pilastrů a vrchní římsou se nachází segmentový tympanon zdobený akantovou rozvilinounesoucí letopočet 1691 a ozdobně složený fundátorův monogram obsahující písmena MOT. Monogram je zdoben hraběcí korunou. Kaple je ukončena dvojicí koulí, vztyčených po stranách nad pilastry a centrálně umístěným, snad původně kotvovým křížkem. III. zastavení – Hledání dvanáctiletého Krista v chrámu. V roce 2013 byla většina chybějícího reliéfu dotvořena restaurátorem podle archivní fotografie. Kristus sedí mezi učenci a zatímco se o něho jeho matka, Panna Marie, bolestně strachuje, vede s nimi diskuzi.