konírna

Jednopodlažní stavba na obdélném půdorysu, krytá pultovou střechou. Je přiložena k vnitřnímu obvodu jihozápadní hradební zdi a její jižní nároží je přistavěno k válcové věži. Severovýchodní dvorní průčelí je prolomeno čtyřmi téměř čtvercovými okenními otvory, pravoúhlým vstupem přístupným po třech předložených schodišťových stupních a vstupem do podkroví. Severozápadní a jihovýchodní průčelí jsou nečleněná. Jihozápadní strana je tvořena hradbou z lomového kamene, koruna zdi je doplněna cihelnou nadezdívkou. Objekt byl zpevněn táhly, na dvorním průčelí je vidět pět konců kotevních táhel ztužení. Vstup do podkroví vede z jižní, schodišťové věže nebo nízkým vstupním otvorem v průčelí. Krov krokevní hambalkové konstrukce tvoří stojatá stolice se šikmými sloupky, tzv. kozlíková stolice. Krovem prochází dvě mohutná komínová tělesa, třetí komín je v síle zdi. Střešní krytina je pálená taška bobrovka.