socha sv. Aloise Gonzagy

Socha z mušlového vápence na podstavci je situována v ose hlavní přístupové cesty před průčelím zámku v Kravsku. Světec je zachycen v mírném kontrapostu, s hlavou pootočenou k levé straně, s pohledem upřeným na krucifix, který přidržuje oběma rukama v diagonální pozici před svým tělem. Jeho vzhled odpovídá obvyklé barokní ikonografii - mladý bezvousý muž s krátkými vlasy oděný v klerice s rochetou. Bohatá draperie je lehce rozevlátá. Figura je osazena na náročně komponovaném čtyřbokém soklu s volutovými křídly. Profilovaná širší patka přechází v užší střední hranol, který je ve spodní části konvexně vydutý, ten je ukončen vyloženou složitě profilovanou římsou s kartuší na středu. Přední strana soklu je plasticky ohraničená zvlněnými pásky a rokajem. Rokajový dekor se objevuje též na volutových křídlech, která jsou navíc dekorována květinovými festony. Na přední straně je novověkou kapitálou vyryt latinský nápis: ST. / ALOISIUS. // a pod ním letopočet 1845, dříve (dle evidenčního listu) doplněn o nápis renovatum.