dům

Dům leží na jižní straně Podhorské ulice, v jihovýchodní části památkové zóny. Jde o řadový patrový dům, který na východě navazuje na dům č.p. 1364, severozápadní část domu je nárožní a zakončuje blok domů Podhorské ulice. Hlavní severní průčelí je devítiosé, tři střední osy jsou zvýrazněny v rizalitu. Zkosené nároží je jednoosé, boční severozápadní průčelí je čtyřosé. Parter přízemí je využit pro dva obchody, přízemí je členěno vnitřními kanelovanými pilastry, vnější jsou zdobeny rustikou (kameny bosáže), hlavní vstupní portál je lemován kanelovanými polosloupy. Vstupní dveře jsou masivní dvoukřídlé rámové s výplněmi a obdélným nadsvětlíkem. Další vstup je situován do nároží, nad ním balkon v šířce jedné osy. Ostatní osy v přízemí tvoří výkladce. Okna v prvním a druhém patře lemována pravoúhlými rámci - šambránami. Mezi okny prvního a druhého patra jsou pravoúhlá pole s osmicípou hvězdou a portréty ve vysokém reliéfu uprostřed. Okna jsou obdélná trojdílná šestitabulková. Tři osy rizalitu jsou ve druhém patře dveřmi, před kterými jsou mírně předsazeny malé balkonky s jednoduchým tyčovým zábradlím. Třetí patro je hladce omítnuto, členěno pouze okny. Ve třetím patře je mohutná parapetní římsa s náznaky zubořezu. Celek pak završuje předsazená konzolová římsa s dekorativním plastickým motivem zubořezu. V šířce rizalitu je ve střeše pásový vikýř s valbovou střechou. V něm jsou osazena tři okna. Jihozápadní boční průčelí čtyřosé, v přízemí dekorováno lineární bosáží, mezi okny ploché pilastry. Okna patra i členění a dekor fasády totožné s hlavní fasádou. Střecha je valbová, krytinou je etertnit, krajní části oplechovány. Interiér – zvláště v domovním vestibulu se dochovala řada původních architektonických detailů i celků. Například zcela původní až na svítidla, je vestibul. Zcela dochovaná je také schodišťová část včetně zábradlí a výtahu s hvězdicovými dekorativními motivy. (popis stavu z 80. let 20. století)