sokolovna

Objekt leží jihozápadně od městského centra na východní straně Fügnerovy ulice naproti městskému parku. Jedná se o samostatně stojící monumentální budovu s nepravidelným půdorysem lichoběžníkového tvaru (dle parcely ze severní strany „sešikmené“ řekou Nisou), se dvěmi nadzemními podlažími a polozapuštěným suterénem. Při zadní fasádě je historická přístavba. Nad hlavním vstupem je hranolová věž s oválnými okny členěnými do kříže a čtyřdílnou kopulí krytou břidlicí. Střechy jsou valbové kryté vláknocementovými šablonami. V hřebeni je umístěna větrací věžička. Fasády jsou zdobeny pásováním. Hlavní západní průčelí je třináctiosé členěné dvěma rizality završenými polokruhovými štíty a bohatě zdobené novorenesančními štukovými dekory. Hlavní vstup je situovaný v jižním rizalitu a je zvýrazněn edikulou s kanelovanými sloupy, které nesou kladí s rozeklaným segmentovým nástavcem. Dveře jsou vysoké dřevěné dvoukřídlé trojdílné s polokruhově zakončeným nadsvětlíkem, prostřední díl je bohatě zdobený řezbou. V severním rizalitu je druhý vstup osazený dřevěnými dvoukřídlými dveřmi s obdélným nadsvětlíkem bohatě zdobeným řezbou. Střední část průčelí sevřená rizality je členěná pěti okenními osami, které se skládají ze spodního obdélného devítikřídlého okna s křídly dělenými křížem do čtyř tabulek a horního obdobně děleného šestikřídlého téměř polokruhově zakončeného okna. Do suterénu vedou nepůvodní obdélná celoplošná okna. Severní fasáda je jednodušeji dekorovaná čtyřosá, střední dvě osy jsou zvýrazněny v rizalitu s půlkruhově zakončeným štítem. Vysoká okna jsou totožná jako u západní fasády. Při severovýchodním nároží se uplatňuje přístavba s ubytovnou. Východní fasáda je částečně překryta přístavbou s ubytovnou. Na její jižní straně vystupuje rizalit se zadním schodištěm a nad jihovýchodním nárožím se uplatňuje terasa v 2. NP. Zadní vstup je osazen dřevěnými dvoukřídlými dveřmi se segmentově zakončeným nadsvětlíkem, ke kterým vede kamenné schodiště. Část oken je členěna do drobných tabulek a segmentově zakončena, ostatní jsou převážně čtyřkřídlá se spodními křídly dělenými vodorovnou příčlí, popř. dvoukřídlá. Jižní fasáda je členěna polokruhově zakončeným rizalitem hlavního schodiště s velkým téměř polokruhově zakončeným oknem členěným do drobných tabulek s dekorovaným leptaným sklem. Z fasády vystupuje hranolový přístavek s šatnami a hygienickým zázemím podepřený mohutnými pilíři. Většina oken je čtyřkřídlá se spodními křídly dělenými vodorovnou příčlí, popř. dvoukřídlá – obdobně jako okna na ostatních fasádách. Omítky jsou hladké vápenné ve světle žluté barvě. V minulosti byly z fasád odstraněny některé plastiky. Dispozice interiérů jsou zachovány s výjimkou přestropení vstupní haly bez zásadnějších změn. Interiéry jsou řešeny velmi reprezentativně, hlavní sál sloužil také pro významné společenské akce. V suterénu je místnost bývalé restaurace s průvlaky podpíranými litinovými sloupy s hlavicemi, v hlavních prostorách jsou stropy zdobené štukovými dekory. Jedna z tělocvičen je zaklenutá do sloupů. Schodiště jsou kamenná, podlahy většinou teracové nebo dřevěné. Dveře jsou dřevěné s obložkami, až na výjimky původní stejně jako většina oken. V krovu byly použity ocelové prvky.