dům

Dům stojí jižně od centra města na rohu ulice Jiráskovy a U muzea. Na severní straně sousedí s novostavbou Eurocentra (2005). Jedná se o nárožní městský dům postavený na téměř obdélníkovém půdoryse se 3 NP (poslední podlaží je zasazeno do vysoké mansardové střechy) a částečně zapuštěným suterénem. S výjimkou západní fasády, ke které měl být zřejmě přistavěn dům a proto je její řešení zcela utilitární, jsou všechny fasády dekorovány ve stylu pozdní geometrické secese. Hlavní vstup je situován v první (pravé) ose šestiosé východní fasády, nad vstupem je datace MCMX. Dveře jsou dřevěné dvoukřídlé s nadsvětlíkem, původní včetně kování. Původní je i většina oken, která jsou dřevěná špaletová trojkřídlá (T) nebo dvoukřídlá s horním křídlem děleným do drobných tabulek (vyměněna byla pouze v suterénu jižní fasády a na západní fasádě). V 2. NP východní fasády jsou dvě střední osy nahrazeny mírně vystupujícím segmentovým trojosým arkýřem, který pokračuje do střechy segmentovým trojosým vikýřem se zaobleným zastřešením s čučkou ve vrcholu. Omítky přízemí jsou zdobeny pásovou bosáží, v patrech členěny pásovanými lizénami a zdobeny geometrickými štukovými dekory. Jižní osmiosá fasáda je řešena obdobně, ve středních osách jsou dva mírně vystupující segmentové arkýře završené vikýři se zaobleným zastřešením a čučkou, mezi vikýři je plastika dítěte (putti). Po obou stranách těchto vikýřů jsou dva menší dvouosé vikýře s pultovou střechou. V přízemí je v 1. ose zprava druhotně proražený vstup do suterénu osazený utilitárními dveřmi. V 2. NP zkoseného uličního nároží je arkýř krytý měděným plechem (s největší pravděpodobností původní řešení). Západní nepohledová fasáda je členěna výklenkem světlíku později využitého na balkóny a okenními a dveřními otvory. Stávající úprava s venkovním ocelovým schodištěm pochází z roku 2006 a vychází z architektonického řešení vedlejšího Eurocentra. Severní fasádu, z velké části zakrytou novostavbou, člení schodišťový rizalit s třemi úzkými postupně se zkracujícími okny. Rizalit je zastřešený valbovou stříškou, k jeho stranám přiléhají dvouosé vikýře. Na střeše jsou plechové šablony (hliník + pozinkovaný plech ?, původně tašky bobrovky). Komíny byly v minulosti ubourány. Základní dispozice interiérů zůstala zachována. Dobře zachovaný je zejména prostor schodiště s kamennými stupni, kovovým zámečnicky zhotoveným zábradlím, keramickou dlažbou, terasem, schodišťovou stěnou a dveřmi s obložkami. Většina původních okenních a dveřních výplní má zachované originální secesní kování. Nejvýrazněji přestavěn je suterén. Jižní a východní fasáda jsou v současné době opatřeny zrnitým okrovým nástřikem, pod kterým se zachovaly původní omítky (patrně okrové, není vyloučena kombinace hladké a zrnité struktury). Část původních omítek se pod nátěrem zachovala i na severní fasádě.