venkovská usedlost

1/ špýchar 2/ chlévy s kolnou 3/ stodola Venkovská usedlost na východní straně návsi sestává ze špýcharu, který je do návsi obrácen štítovým průčelím. Za ním pokračují chlévy s kolnou a východní stranu dvora uzavírá stodola. Na severní straně dvora leží obytné stavení, jehož památková ochrana byla spolu s branou zrušena r. 1987. 1/ Špýchar Zděná stavba obdélného půdorysu se sedlovou střechou krytou pálenými taškami. Na hřebeni dvojice vikýřů (větráků) z cihel. Uliční štítové průčelí nečleněné, v přízemí patrné zbytky plastické bosáže. Průčelí je o dvou okenních osách ve štítu i přízemí. Okna v přízemí zaslepena. Na dvorní straně špýcharu na dvojici cihelných soklů leží fošnová podlaha a dřevěné šestistupňové schodiště, které vede k dvěma pravoúhlým vstupům. Střecha v těchto místech přetažena směrem do dvora. Jižní průčelí o dvou okenních osách. Na bočních průčelích kordonová římsa, nad kterou leží obdélné větrací otvory. 2/ Chlévy s kolnou Obdélná stavba se sedlovou střechou krytou taškami. Dále má dvojici pravoúhlých okének a pravoúhlých vchodů se segmentovými záklenky. Kordonovou římsu přerušují dvojice pravoúhlých oken pod střechou a velká prkenná vrata. Štítové strany nečleněny; ve štítech prolomena dvě obdélná okénka. Okénka ve štítu (u špýchárku) jsou opatřena štukovou šambránou se střapci. Kordonová římsa na opačné straně chlévů. 3/ Stodola Stavba obdélného půdorysu zděná z cihel. Střecha sedlová krytá pálenými taškami. V pravé části přístavek s pultovou střechou navazující na sedlovou. Na nádvorním průčelí prolomeny dva pravoúhlé vjezdy a dva pravoúhlé lizénové rámce. Stavbu zdobí jednoduchá fabionová římsa.