venkovská usedlost

Původně barokní objekt snad z konce 17.st. či 1.poloviny 18. století. Čp.14 - na obdélném půdorysu patrová (resp. z ulice patrová, ze dvora je patro v úrovni přízemí) stavba zděná z opuky, přízemí zpevěno scarpy, fasáda prostá, okna s páskovou šambránou. V interiérech klenuté prostory (valené klenby, křížová klenba, aj.). K domu se na jižní straně pojí ohradní zeď se segmentově klenutou brankou (není KP). Historickou součástí areálu je i býv. sýpka - dnes čp. 26 (není KP). Čp. 26 bylo dosud evidováno zároveň s čp. 14. Zde ale došlo v evidenci KP k omylu: řízení o zápisu čp. 26 bylo zastaveno před r. 1981 /viz poznámku/. Čp. 26 - bývalá sýpka, patrová stavba na téměř čtverocvém půdorysu, v přízemí pásování, patro ukončeno profilovnaou římsou. Okna v patře rámována páskovou profilovanou šambránou s podokenní římsou s kapkami nesenou konzolkami. Klasicistní vstupní svlakové dveře s motivem soustředných kosočtverců. Další drobné objekty v areálu nejsou předmětem pam. ochrany.