fara

Fara se nachází ve spodní, jihozápadní části malého svažitého náměstí Jiřího z Poděbrad. Jedná se o štítově orientovaný přízemní objekt dvoukřídlé dispozice - jedno křídlo tvoří vlastní fara a druhé, paralelně orientované, začíná kaplankou a ni navazuje hospodářské zázemí fary (chlévy a stodola). Křídla jsou spojena vstupní branou završenou štítem. Severní, do náměstí orientované průčelí je v přízemí prolomeno třemi okenními osami v nepravidelném sledu, ve štítě jedna okenní osa. Otvory jsou obdélné, lemované šambránami s ušima. Hladká fasáda je členěna soklem a profilovanou korunní římsou, volutový štít je v horní části předělen plochou štítovou římsou a orámován štukovým pásem, ve vrcholu kamenná šiška. Kaplanka je do náměstí obrácena jednoduchým trojúhelným štítem, v přízemí a štítu po jednom okenním otvoru, fasáda členěna jednoduchým soklem, štít je oddělen plochou korunní římsou a orámován štukovým pásem. Fara, kaplanka i hospodářské budovy jsou završeny sedlovými střechami krytými taškou bobrovkou. I když na sebe budovy kaplanky a hospodářského stavení bezprostředně navazují, hřebeny jejich střech se míjejí – hospodářská budova je ukončena štítem, který je oproti štítu kaplanky mírně vychýlen východním směrem. Vjezdová brána je tvořena přepásanými pilířky ostění nesoucími segmentový oblouk vjezdu lemovaný profilovanou šambránou s klenákem ve vrcholu. Je završena trojúhelným ořímsovaným štítem krytým taškou bobrovkou s kovaným křížkem ve vrcholu. Horní okraje cviklů jsou v místě přechodu mezi širší bránou a užším štítem obloukovitě probrané, z jejich ploch vystupuje plastický štukový rostlinný ornament.