usedlost

Stavení usedlosti bylo postaveno před rokem 1843, příčná stodola ke stavení přistavěna mezi lety 1901 až 1930. Usedlost je situována severně od hlavní komunikace procházející obcí směrem na Housku. Parcela je z jihu ohraničena silnicí, ze severu skalním masivem. Dům obdélného půdorysu s navazující stodolou (západně) a k ní příčnou přístavbou stodoly novodobější je ke komunikaci okapově orientován, východně od objektu při hranici pozemku se nachází další stodola, západně od stodoly suchý záchod, východně od objektu ve skalním masivu jsou vytesány prostory pravděpodobně sklepa a chléva, jižně od stavení kal. Celoroubený patrový dům je objektem tradiční trojdílné dispozice. Roubení z tesaných trámů sroubených na rybinu spočívá na vyzděné podezdívce ze štuků, štít je bedněn ze širokých prken. Roubení i bednění je opatřeno tmavě hnědým nátěrem, spáry bílým. Palubkové vstupní dveře jsou světle hnědé, okna včetně šambrán a závěsů bílá, mimo šambrán oken patra východní fasády a východní části jižní fasády, kde ponechány přírodní a západní části jižní fasády, kde světle modré.