hlavní hřbitovní kříž

V centrální části jevišovického hřbitova, na křížení komunikací, proti kapli Ugartů se nachází celokamenný kříž na vysokém hranolovém soku, obklopený balustrovým zábradlím. Celek je osazen na kamenné čtvercové základně, na ní rovněž stojí ohrádka tvořená profiovaným soklem, nárožními kvádrovými pilíři s rytým zdobením, mezi nimi trojice zjednodušených kuželek, vše završeno jednoduše profilovaným parapetem. Sokl sestává z odstupněné patky, střední části s nápisem, po bocích lemované volutami, které jsou dole značně zjednodušené, stlačené a zdobené píšťalami; završen je mohutnou vyloženou profilovanou římsou. Nápis: TOMAS / JELINEK / FUNDATOR / ANNO 1810 // sekaný kapitálami je zasazen do rytého obloukovitě zakončeného rámu s křížem. Ze soklu vyrůstá latinský kříž s rovným ukončením břeven a širší kvádrovou patkou. Na přední straně patky je reliéf kající Marie Magdaleny s křížem zasazený v grotě, na bocích patky trojice píšťal. Tělo Krista není výrazně prověšeno, působí klidným dojmem, hlava je nakloněna směrem doprava, třikrát zvlněná bederní rouška je zauzlena na levém boku, nohy jsou přibité vedle sebe jen mírně pokrčené. Povrch těla je uhlazený, anatomicky dobře provedený s jemnými rysy. V horní části vertikálního břevna je rozeklaná nápisová páska se sekaným kapitálním nápisem I N R I, na bočních stranách horizontálního břevna jsou plastické rozety. Kříž je vysekaný z krumlovského pískovce a je vysoký přes 4 metry.