rozcestník

Na dvou šestibokých stupních, doplněných dříve šesticí odrazových patníků (dochovány dva), je umístěn masivní trojkřídlý sokl, na jehož čelech, orientovaných ve směru příjezdu po jednotlivých komunikacích, jsou vtesány německé frakturní nápisy (v. p. 8,5 cm): 1) Strasse / nach Jungbunzlau / Cesta / do / Mladé Boleslawi; 2) Strasse / nach Turnau / Cesta / do / Turnowa; 3) Strasse / nach Reichenberg / Cesta / do / Liberce. Na soklu stojí menší, opět trojkřídlý nástavec se zkosenými hranami a kapitálními (v. p. 6-10 cm) nápisy, vtesanými rovněž proti směru přijíždějících: 1) FRANCISCVS / AVST(RIACII) IMP(ERII) / BOHEMIAE REX / BONO PVBLICO / MDCCCXIII; 2) FRANC(ISCVS) ANT(ONIVS) COMITE / COLOWRAT LIBSTEINSKY / S(ACRAE) S(ACRAE) M(AIESTATIS) I(MPERII) CONS(ULIARIUS) INT(IMUS) ET ACTVALI(S) / SVPREMO REGNI BOHEM(IAE) / BVRGRAVIO / IMP(ERII) ET REGN(I) GVBERNII / PRAESIDE // JOS(EPHUS) WANDER A GRVNWALD / VIARVM RECTORE; 3) EX AERE / PVBL(ICO) TELON(IALE) / ET DONIS / AMICORVM. Z nástavce vybíhá štíhlý zužující se trojboký obelisk se zkosenými hranami s trojicí slunečních hodin, umístěných přibližně v polovině jeho výšky. Na obelisku bývaly v minulosti umístěny plechové směrovky a sloužil jak sloup elektrické rozvodné sítě. Rozcestník, obecně označovaný též termínem pyrám nebo jehlanec, je zhotoven z pískovce.