tzv. Starý zámek: předhradí, severní hospod. budova

Jevišovický tzv. Starý zámek stojí na severním okraji historické zástavby města. Je postaven na ostrožně ze tří stran obtékané říčkou Jevišovkou. Vlastní předhradí zaujímá šíjovou partii vyvýšeného ostrohu v místech, kde výběžek pozvolna klesá směrem k intravilánu obce. Přístup do areálu je směrem od města, od jihozápadu, přístupovou komunikací lemovanou zídkami dříve překonávající hradní příkop, který je vlevo od přístupové cesty zasypán a změněn na renesanční zahradní parter. Budovy předzámčí jsou sevřeny do jediného stavebního útvaru nepravidelně trojkřídlé dispozice obklopujícího nádvoří na severu uzavřené zdí s bránou, za kterými je hradní příkop a most k zámku. Severní hospodářská budova se skládá z krátkého severozápadního, mírně zalomeného křídla a části dlouhého středního křídla, v němž je umístěn klenutý vjezd. Střední křídlo je pouze přízemní, hmota stavby se však z jihozápadu jeví jako patrová kvůli nadzemnímu suterénu, severozápadní křídlo je patrové, v celém rozsahu podsklepené. Objekt je zastřešen sedlovými střechami krytými pálenou taškou, jižní průčelí severozápadního křídla je zakončeno valbovou střechou. Ze střešní konstrukce vystupují nízká volská oka a na jižní straně jedna a na západní čtveřice komínových zdobených hlav. Plocha jihozápadního vnějšího průčelí severní hospodářské budovy je na severní straně vymezena vyšší hmotou severozápadního křídla, které je na osu v patře a přízemí členěno po jedné okenní ose rozdílné velikosti, z této osy je mírně vychýlen obdélný vstup do suterénu. Následuje fasáda přízemního středního křídla zde nepravidelně prolomená dvojicí okenních otvorů stojatě obdélného tvaru různé velikosti, nad západnějším otvorem zazděný ležatě obdélný okenní otvor lemovaný kamenným ostěním. Následuje půlkruhově ukončený otvor klenutého vjezdu, směrem do dvora se výrazně rozšiřující. Otvor je vsazen v pravoúhlém rámu, v jeho vrcholu je plastický klenák. Jižně od vjezdu je hmota severní hospodářské budovy vymezena požárním štítem, jinak fasáda kontinuálně pokračuje jižní hospodářskou budovou. V krátkém úseku jižně od vjezdu, náležejícím k severní budově, je prolomen jeden obdélný okenní otvor. Od severu jsou viditelné dvě fasády západního zalomeného křídla – severní a severozápadní průčelí. Obě mají patrna tři podlaží – suterén, přízemí a patro. Severní fasáda je členěna pěti nepravidelnými okenními osami - v patře jsou čtyři stejně velké otvory, přičemž druhý zleva je zazděný; v přízemí je pět oken nestejné velikosti a v suterénu jedno. Severozápadní fasáda je v suterénu prolomena jedním ležatě obdélným okénkem, v přízemí čtyřmi nestejně velkými otvory a v patře pěti. Fasáda je rozdělena mohutným opěrákem na dvě části. Východní fasáda ukončující křídlo je bez otvorů, pouze ve štítu rámovaném jednoduchou lištou (zespodu římsou) jsou dvě půlkruhově zaklenutá okénka. Veškeré vnější fasády jsou hladké, nad patrovou částí probíhá fabionová korunní římsa a zde také obdélná kordonová římsa oddělující suterén a přízemí. Nádvorní fasády jsou zdobeny sgrafitem. Jihovýchodní fasáda je v přízemí prolomena celkem pěti pravoúhlými vstupy a dvěma okennímu otvory, čtyři ze vstupů jsou lemovány kamenným ostěním s uchy a kapkami, v patře je pět pravoúhlých okenních otvorů, přičemž nejzápadnější z nich je menších rozměrů. Přízemní severní fasáda je od severu prolomena dvěma pravoúhlými okenními otvory, následují dva pravoúhlé vstupy (druhý s nadsvětlíkem). Po dalším pravoúhlém okně (vyšším než předchozí) následuje průjezd. Dále na jih patří k severní budově ještě dvě okenní osy s pravoúhlými okny. Při korunní římse jsou dvě ležatě obdélná okénka nestejné velikosti (zcela na severu a severně od průjezdu). Dispozice interiéru je složitější – kombinace jedno a dvoutraktu. Přízemí je v téměř v celém rozsahu zaklenuto, patro severozápadního křídla obsahuje klenební konstrukce jen zčásti, zbytek tvoří rovné stropy. V interiérech patra se nacházejí zbytky dekorativní výmalby. Krov je hambalkové soustavy s ležatou (nad spojovacím křídlem) a stojatou stolicí.