venkovská usedlost

1) obytné stavení 2) chlévy 3) sýpka 4) konírny V čele dvora, na jeho západní straně (resp. v jihozápadní koutové části) stojí roubená sýpka, proti které leží ve štítové orientaci zčásti roubené obytné stavení s napojenými zděnými chlévy. V hloubce dvora, na jeho východní straně stávala mohutná zděná stodola, demolovaná na přelomu 80. a 90. let 20. století (dnes na jejím místě novostavba rodinného domu). Na jižní straně dvora proti chlévům zděný objekt koníren. 1/ obytné stavení Obytný dům je přízemní stavení založené na obdélném půdoryse ve štítové orientaci. Objekt je datován do r. 1849. Obytná část je trojdílné dispozice komorového typu, s roubenou světnicí v západní (čelní) části, zděným blokem černé kuchyně a síní ve středním dílu a komorovou částí v zadním dílu domu. Podstřešní část průčelního štítu je bedněná prkny zčásti v klasovitém členění (boční části) a se střední částí bedněnou svisle kladenými prkny. Okna v západním štítu jsou dvojitá, čtyřkřídlá, s poutcem, v podstřešní části západního průčelí jsou ve dvou osách obdélná stojatá okénka. Prostor mezi okny v přízemí je vyzděný, přičemž současný majitel stěnu zakryl falešným roubením. Nádvorní strana domu (strana jižní až jihozápadní) je v přední obytné části jednoosá, další okna pak je tamtéž v části komorové. Okno komory je dvoukřídlé, dělené do dvou nestejně velkých tabulek, osazené do okenního trámkového rámu s dekorativně pojednanou dřevěnou nadokenní a parapetní římsou. Ve špaletě je osazena mříž. Střecha domu je sedlová, střešní krytina tašková, keramická, drážková. Střecha je na straně nádvorní (jižní) přetažena přes zápraží. Ve střeše je na stejné straně v úrovni nad komorou vysoký vikýř opatřený pultovou střechou. Střecha vikýře je výrazně přetažena přes jeho čelní (jižní) stranu. Krovová konstrukce je hambalková, o dvou stojatých stolicích. Ze S strany přiléhal k přední části domu blok sklepa, který byl odstraněn při likvidaci sousední usedlosti čp. 9 v době před výstavbou obchodního domu. V interiéru se dochovaly slohové dveře. Ve střední části domu je vyzděna chlebová pec, která byla z čela uzavřena dvířky zhotovenými firmou PLATINON TŘEMOŠNÁ. 2/ chlévy Na část obytnou těsně navazují ze strany jihovýchodní zděné chlévy. Střecha je sedlová a plynně přechází z části obytné. Interiér chlévů je opatřen stropem z válcovaných profilů do pěti polí. Mezi vstupem do síně a dveřmi do chléva je prolomen vstupní otvor do půdního prostoru. Schodiště je jednoramenné, poměrně příkré. Nad překladem vstupu na vnitřní straně stěny je v hliněné omazávce v negativu vyhotovený letopočet 1849, snad udávající přestavbu dané části stavby (k r. 1781 a také 1839 obytný dům s navazující hospodářskou částí již existoval). Na chlévní část domu navazuje kolna opatřená sedlovou střechou, ve střeše s dřevěným nákladním vikýřem krytým sedlovou stříškou. 3/ špýchar V čele statku na jeho návesní straně, leží dřevěná sýpka. Je to nevelká stavba obdélného půdorysu založená v okapové orientaci. Objekt je srouben z opracovaných klád, na lícní straně s omítkou. Přízemní část je přístupná z nádvorní štítové strany. Vstup je vymezen z vnější strany trámkovou zárubní. Sýpková část (zvýšené přízemí) je přístupná z nádvorní podélné strany, dveře jsou v trámkové zárubni, jednokřídlé, dovnitř otvíravé. Stavba je v sýpkové části dřevěná (roubená), v podstřešní části opatřená částečně valenou klenbou. Střecha je sedlová (krůvek tvoří krokvice ležící na klenbové části stavby, krokvice jsou v části nad klenbou svázané krátkým hambalkem, resp. páskem), střešní krytina tašková, keramická, drážková. Půdní prostor stavby ze štítové strany přisvětlují a zároveň i odvětrávají dva malé štěrbinové otvory. 4/ konírny Ve střední části dvora, na jeho jižní straně (proti obytnému stavení) stojí bývalá maštal a komora na postroje s vodárnou. Stavba je zděná z cihel, patrová (resp. polopatrová) část stavby ležící více k západu je dřevěná, z nádvorní strany bedněná prkny. Interiér je zaklenut segmentovými klenbičkami do válcovaných profilů. Zhruba uprostřed západní poloviny stavby je zdivo uskočené jižním směrem. Vzniklý prostor je shora překryt trámy. Střecha je sedlová, asymetrická, střešní krytina je tašková, drážková. Východní část západní poloviny stavby je na straně nádvorní opatřena vstupem (trámková zárubeň, dveře jednoduché, prkenné, otvíravé dovnitř) a jedním oknem osazeným v líci (okno dvoukřídlé, šestitabulkové). Ve fasádě tvořené režným cihelným zdivem jsou nad vstupem a oknem vytaženy v cihle "klenební pasy". Východní část stavby (oba objekty jsou od sebe odděleny stavební spárou) je přízemní, s polopatrovou (resp. patrovou) částí, která je krytá sedlovou asymetrickou střechou. Půdní prostor (resp. patro) je přístupné otvorem na nádvorní (severní) straně objektu. K otvoru přiléhá jednoramenné schodiště přisazené k podélné stěně stavby. Patro (nelze vyloučit sekundární navýšení nebo alespoň stavební úpravu) je omítané, přízemní část objektu je v režném cihelném zdivu. Severní strana je trojosá, s dvojicí oken a vstupem. Vstup je v kamenném ostění s nadsvětlíkem. Dveře jsou dřevěné, jednokřídlé, dovnitř otvíravé. Kamenný je i práh. Okna mají kovový rám "fabrického či dílenského" typu. Nad okny jsou v režném zdivu vytaženy nadokenní ploché pasy s mírným náznakem segmentu.