litinový kříž

Na zelené ploše uprostřed náměstíčka trojúhelného tvaru severně od kostela sv. Martina stojí na nízké betonové čtvercové základně ohrádka vymezená rohovými litinovými sloupky, které jsou propojeny obdélnými stranami z oválné kulatiny, vytvářející geometrické obrazce. Hranolové sloupky jsou ukončeny měděnými hlavicemi. Vlastní kříž stojí na kamenném hranolovém podstavci se zkosenou vrchní hranou. Je tvořen vysokou soklovou částí z litinových desek ukončenou vyloženou profilovanou římsou. Na čelní straně v obdélné vpadlině je umístěna měděná tabulka s majuskulním českým nápisem Nákladem / Josefa Čecha / Ssafaře Bla=/=anskeho 1820. Z podstavce vyrůstá vlastní kříž. Jde o jednoduchý latinský kříž s profilovanou patkou. Pod spojením břeven je zavěšeno tělo Kristovo. Ukřižovaný je podán v obvyklém ikonografickém pojetí s dynamicky rozvlněnou rouškou. Hlava zdobená trnovou korunou je mírně nakloněna k pravému rameni. Ve vrcholu kříže je umístěna nápisová deska INRI.