kříž

Kříž od kameníka Josefa Zemana pocházející z roku 1874 se nachází přibližně čtyři sta metrů od jižního konce obce Bíla, na okraji pole při místní komunikaci mezi kaštany. Památka vznikla z nákladu manželů Novákových z domu čp. 2 v Bílé. Na dvou pískovcových stupních spočívá jednoduchý kvadraticky sokl s nápisem v obdélném rámci: „V kříži spaseni naše. Hříchem synu země zýskals sobě / smrt, ej syn Boži smrti dobyl tobě život, za nimž chvátej / cestou Kříže.“. Na něj navazuje široký kvadraticky dřík v rozích zdobený volutami a po stranách reliéfy. Na přední zapadní straně se nachází reliéf sv. Anny vyučující Pannu Marii. Na severní straně je reliéf sv. Josefa a na jižní straně reliéf sv. Linharta. Na východní straně se nachází tesaný poškozený nápis: „Z nakladu manželů Jozefa a Anny / Novákových z Bilého č.d. 2 r. 1874. / Zh[otov]il Jozef [Ze]man z Tatobyt.“. Litý kříž je umístěn na hlavici s nástavcem. Hlavici zdobí po stranách dvojice andělských hlaviček a motiv Božího oka. Samotný kříž nese zlacený korpus ukřižovaného Krista a pásku s titulaturou: „INRI“, postavu Jana Evangelisty u paty kříže a oválný štítek se zlaceným nápisem: „u / Kříže“.