boží muka

Sloupová boží muka zvaná sloup sv. Jana umístěná v lokalitě nazývané U svatého Jana pocházejí pravděpodobně ze 17. století a mají připomínat na smrt katolického kněze. Vzdálenou polohu v severozápadním směru od obce na okraji louky pomůže upřesnit blízká turistická trasa vedoucí z Českého Dubu do Letařovic. Boží muka původně udržovali majitelé z místní usedlosti čp. 14, na jejichž pozemku se nacházela. Objekt tvoří masivní kvadratický sokl a vysoký sloup s kaplicí. Podstavec i sloup jsou vyzděné z cihel a lomového kamene a pokryty vrstvou omítky. Hladký sloup zakončuje kruhová kamenná profilovaná deska s obloukovitou kaplicí. Na přední straně kaplice se nachází prázdná nika původně vyplněná soškou sv. Jana Nepomuckého. Její boční strany doplňují mělké výklenky a zadní strana je ponechána hladká. Památka vrcholila železným drobným křížem a byla opatřena lucernou.