budova elektrárny

Budova vodní elektrárny, posazená na umělém vodním kanálu, je samostatně stojící na obdélném půdorysu, omítaná, s fasádním nátěrem cihlové barvy. Podnož průčelí, atika, korunní římsa, obloučkové a obdélníkové plastické výtvarné motivy jsou v barvě šedé. Elektrárna sestává ze dvou částí, centrální haly a přístavby česlicovny. Spodní stavba vodní elektrárny je z dusaného betonu a železobetonu. Horní stavba centrální haly je z cihelného zdiva, horní stavba česlicovny je ze železobetonu, stropy obou částí charakterizuje výrazné žebroví. Centrální hala je obloukovitě zastřešena, krytina je plechová. Přístavba česlicovny je zastřešena plochou střechou, krytina je živičná. Ústředním motivem architektury centrální haly je symbolika vzniku, růstu a transformace energie, která je ztvárněna v dynamickém výtvarném motivu průčelí v podobě mohutného pilíře, vycházejícího z vody, z nějž vyrůstá podnož a střední pilastr, vrcholící v atice, z níž byla předávána vyrobená energie. Půlkruhovitě zaoblená střecha a obloukové plastické motivy na plášti centrální haly evokují vodu padající k turbínám.