předměstský dům

Patrový dům byl vystavěn na čtvercovém půdorysu, zděný, omítaný a završený valbovou střechou s krátkým hřebenem, krytou eternitem a se dvěma komíny (jeden novodobý). Dům osvětlují obdélná šestitabulková jednoduchá zapuštěná okna lemovaná jednoduchými šambránami. Západní strana je čtyřosá s obdélným vstupem z ulice lemovaným kamenným ostěním, severní strana je rovněž čtyřosá a s obdélným vstupem přístupným z přilehlého pozemku; k části východní tříosé strany byla v úrovni přízemí přistavěna novodobá garáž. Jižní strana je sedmiosá, její levá část v šíři tří os je v patře mírně odsazená, a jihozápadní nároží, v přízemí šikmo zesílené, má funkci opěráku. Dřevěné výplňové dveře jsou dvoukřídlé zdobené profilovanými lištami, v horní polovině prosklené a uzavřené zdobnými tepanými mřížemi. Fasáda je členěna ze všech stran plochou kordonovou římsou a plastickou bosáží v nárožích; hlavní římsa je profilovaná. Plochy jsou opatřeny omítkou se světle zelenkavým pigmentem, plastické prvky, včetně plochého soklu naznačeného v omítce, jsou šedé. Ve střeše jsou vsazena novodobá střešní okna. Dispozice domu zůstala zachována, prostory jsou plochostropé, některé dveřní vstupy jsou opatřeny segmentovými záklenky; interiér byl při nedávné rekonstrukci upraven pro současné účely (pension). Původní ohradní zeď, součást památkového objektu, která vymezovala pozemek při domu, zanikla a na jejím místě bylo vystavěno nové oplocení. Předmětem ochrany je dům čp. 531 a příslušný pozemek.