předměstský dům

Z jihovýchodní a jihozápadní strany ohrazuje dům se zahradou kamenná neomítaná zeď se vsazenou zdobnou tepanou mříží a brankou. Patrový dům byl vystavěn na lichoběžníkovém půdorysu, završen vysokou valbovou střechou s námětky a dvěma komíny na hřebeni. Dům osvětlují na třech stranách malá obdélná dvojitá dvoukřídlá šestitabulková okna, lemovaná profilovanou šambránou a podokenní římsou. V jihovýchodní podélné straně o třech osách s okny v patře je ve středu vstup do domu lemovaný kamenným ostěním. Severovýchodní strana do ulice je rovněž tříosá s okny v přízemí i patře, okna v přízemí jsou opatřena kovanou mříží. Jihozápadní strana, otevřená do zahrady, je čtyřosá s okny v přízemí i patře. Okna jsou v 1.a 2. a 3. a 4. ose vždy těsněji u sebe. Tyto strany, dole s hrubým soklem, jsou hladce omítnuté a členěné průběžnou pásovou rustikou. Zadní severozápadní strana, na kterou je při krajích zalomena hladká omítka s pásovou rustikou, je jinak nečleněná, omítaná nahrubo, se dvěma malými okny; dole k ní přiléhá malá novodobá přizdívka o výšce cca 0,7 m krytá vlnitým plechem. Do střechy, kryté bonnským šindelem, bylo druhotně vsazeno pět vikýřů s šestitabulkovými okny a valbovou stříškou. Vikýře jsou rovněž kryté b. šindelem. Omítka pláště s pásovou rustikou je smetanová, sokl a orámování oken je šedožluté barvy. Zadní strana omítaná nahrubo je šedivá. Okenní rámy a mříž jsou tmavozelené, okapy s kovanou květinovou dekorací při svodech černé, komíny jsou omítnuty bíle. Původní branka v pozůstatcích ohradní zdi se nedochovala. Předmětem ochrany je dům čp. 38 a pozemky 592, 591.