venkovská usedlost

1) obytné stavení s chlévy 2) špýchar s kůlnou 3) stodola 1) obytné stavení s chlévy Zděné přízemní stavení s nízkým polopatrem na obdélném půdorysu na východní straně dvora, ve štítové orientaci do návsi, kryté sedlovou střechou s betonovou krytinou šedé barvy. Jižní průčelí do návsi je dvouosé, okna obdélná, zvýrazněná nadokenními segmentovými, dolů se zalamujícími plochými štukovými římsami, na spodním okraji s čabrakami. Pás polopatra s dvojicí oválných okének odděluje od přízemí a štítu dvojice jemně profilovaných říms. Trojúhelný zděný štít s dvojicí obdélných okének je lemován plochým pásem. Západní dvorní průčelí čtyřosé – zprava obdélné okno se zbytkem nadokenní římsy (obdoba se štítovým průčelím), vlevo od něj vstupní dveře (novodobé), dále vlevo novodobé obdélné okno a původní dřevěné dveře s nadsvětlíkem. Polopatro je odděleno jednoduchou římsou, v něm obdélné podávací otvory. Za obytným stavením navazují kratší zděné trojosé chlévy na obdélném půdorysu, kryté sedlovou střechou s pálenou krytinou; západní průčelí má vstup ve střední ose v dřevěné zárubni s nadsvětlíkem, po stranách po jednom obdélném okně. 2) špýchar s kůlnou Objekt v západní části usedlosti, ve štítové orientaci k návsi. Dvoupodlažní částečně podsklepená roubená stavba na kamenné podezdívce s předsazenou pavlačí ve 2.NP východní stěny. Je vybudován na obdélném půdorysu, krytý sedlovou střechou s betonovou taškou šedé barvy. Jižní štít ze svisle kladených prken. Na severní straně navazuje na objekt špýcharu zděná kůlna na zemědělské nářadí, jejíž západní stěna je částečně propojena s objektem špýcharu, východní strana je otevřena do dvora. Zdivo smíšené s převahou cihly, střecha sedlová s pálenou krytinou (bobrovka). V západní stěně trojice štěrbinových okének. 3) stodola Objekt je situován západně od vlastní usedlosti, za cestou. Samostatně stojící roubená stavba na obdélném půdorysu o půdorysném rozměru 12,36 x 8,20 m, s podélnou osou přibližně ve směru severozápad – jihovýchod. Střecha objektu polovalbová, krov na bázi stojaté stolice. Jednomlatová stodola s dvěma postranními pernami (trojtrakt). Prostory peren jsou odděleny od mlatů pomocí roubených příček. Mlat je přístupný pomocí vratového otvoru, který se nachází na severovýchodní straně stavby (výplň dlouhodobě schází). Ve střední části jihozápadní stěny byl druhotně, zřejmě až v 2. polovině 20. století, proveden manipulační otvor. Výška obvodových konstrukcí stavby dosahuje úrovně 2,6 m. Jako střešní krytina byl využit došek. Vzhledem k tomu, že krov stavby z velké části již zanikl, zachovala se střešní krytina pouze nad severovýchodním cípem stavby. Stav objektu je krajně havarijní.