usedlost

Usedlost č. p. 28 je situována v severní části západní fronty rozlehlé ulicovité návsi obce Obora. Umístění staveb a vymezení pozemků plně odpovídají typické středověké parcelaci obce se záhumenicovou plužinou situovanou na západní straně kolmo k mohutné návsi, která prochází celou severojižní osou vesnice. Obytný dům tvoří severní obvod dvora, který od západu uzavírá stodola. Jižní stranu dvora vymezuje zatravněný pozemek a do severozápadního rohu je vykousnutá plocha nadzemní části sklepa. Severně a západně od dvora se nachází někdejší zahrada a dále západním směrem pokračuje úzká plužina někdejších polností. Objekt obdélného půdorysu je patrový převážně roubený se sedlovou střechou. Půdorys je směrem k západu rozšířen o novodobé přístavby s nízkou pultovou střechou. Zdivo přístavby je z plynosilikátových tvárnic, v menším rozsahu jsou druhotně použity pískovcové kvádry (štuky) a pálené cihly. Vlastní dům má tradiční trojdílnou dvoutraktovou dispozici komorochlévního typu. Je roubený v rozsahu světnice, světničky a části síně v přízemí a celého patra. Podstávka je použita pouze u hlavního štítového průčelí směrem do návsi. Roubení je provedeno z tesaných hraněných trámů spojených v nárožích na rybinu (výjimkou je pouze spoj v úrovni ližiny podstávky a prvního trámu patra, který má spoj na zámek). Povrch trámů se uplatňuje pohledově bez krycích nátěrů. Spáry jsou vyplněné tradiční hliněnou vymazávkou a olíčené vápnem (lokálně jsou nahrazeny vápennocementovou maltou, původní partie mají nátěry v různých odstínech). Zbylá část (tj. část síně s černou kuchyní a chlév) jsou zděné z pečlivě opracovaných pískovcových štuk. Stěny jsou opatřené vápennými omítkami. Střecha je pokrytá betonovými taškami šedého odstínu. V interiéru dochovaná černá kuchyně je od síně oddělena novodobou příčkou. Na straně ke světnici do prostoru vystupuje mohutné zděné obílené těleso dymníku z pískovcových štuk a mladšího cihelného tahového komína. Dymník je otevřen půlkruhovým pasem a dodatečně doklenut z cihel spádovaných ke komínu. Komín je druhotně vložen do pravého rohu dymníku. Na zadní stěně dymníku se nachází přikládací otvory do pece a kachlového sporáku.