kamenný kříž

U hlavní brány do areálu hřbitova s kostelem sv. Mikuláše je situován kamenný kříž. Kamenný sokl tvoří předstupující základová deska, na kterou nasedá jednou odstupňovaná podnož vynášející vysoký hranolový díl soklu, jehož strany jsou členěny rytými obdélnými rámy s probranými rohy. Na čelní straně se nachází rytý latinský nápis s chronogramem: LaVSt IbI IesV / FILI DeI / SaLVs nobIs / ReqVIes / fIDe LIbVs / DefVnCtIS. Sokl završuje výrazně vyložená římsa, na které spočívá patka kříže dekorovaná píšťalami. Na jednoduchém latinském kříži s rovným ukončením břeven je upevněn kovový korpus Krista provedený v konvenčním ikonografickém pojetí jako čtyřhřebý typ. Tělo zachycené v esovitém prohnutí je prověšeno ve tvaru písmene Y, s vychýleným pravým bokem, trupem v protipohybu a výrazně zakloněnou hlavou přichýlenou k pravému rameni. Chodidla jsou mírně překřížena (pravé přes levé) a přibita stejně jako dlaně hřeby. Atletické tělo Krista zahaluje pouze sporá bederní rouška, která je na levém boku modelována do šikmých a na pravém do trubicových záhybů. Hlava s trnovou korunou je bolestně pozvednuta k nebesům, nad ní je upevněna nápisová páska INRI.