kostel sv. Mikuláše

V severní části obce Topolany na levém břehu řeky Hané v areálu hřbitova situovaná jednolodní, neorientovaná (osa S-J) stavba obdélného půdorysu s hranolovou čtyřbokou věží v hlavním průčelí a s odsazeným pravoúhle ukončeným presbytářem, k jehož západní straně přiléhá přístavek sakristie s depozitem v 2. NP vybudovaný na obdélném půdorysu. Sedlová střecha lodi je nad presbytářem zvalbena, sakristii kryje pultová střecha, věž báň; na komolý čtyřboký jehlan nasedá osmiboká helmice zvonovitého tvaru, která vynáší otevřenou lucernu a vrcholovou hrotnici s makovicí a křížem. Motiv otevřené lucerny vrcholící hrotnicí, makovicí a křížem se opakuje ve formě sanktusníku osazeného nad presbytářem. Štítové vstupní průčelí lodi tvoří ústřední pole určované dvojicí pilastrů na podnožích, s oblounovými patkami a římsovými hlavicemi, které vynáší zdvojené kládí a ořímsovaný trojúhelníkový štít s letopočtem (?) v tympanonu. Pravoúhlý hlavní vstup rámuje šambrána s ušima, kapkami a klenákem, nad kterým se půlkruhově vypíná úsek profilované římsy. Na osu je nad vstupem prolomen segmentově zaklenutý obdélný okenní otvor v odstupňované špaletě zdůrazněný plochou plastickou šambránou. Boční pole jsou dekorována lisénami. Průčelí vrcholí hranolovou čtyřbokou věží s volutovými bočními křídly. Její spodní část je na osu prolomena obdélným okenním otvorem, zvonové patro je prolomeno třemi (chybí na severní straně) okenními otvory s ustupujícím segmentovým záklenkem, nadokenní římsou a šambránou, které chrání dřevěné lamelové okenice. Fasádu zvonového patra dekorují pilastry s římsovými hlavicemi, které nesou kordonovou římsu, kládí a korunní profilovanou vyloženou římsu. V bočních osách štítu jsou prolomena drobná obdélná okna. Boční křídla lemují ploché plastické lišty, které se ve spodní rozšířené části zavijí do spirál, nad nimiž jsou osazeny kamenné vázy s reliéfní výzdobou. Vedle hlavního vstupu jižního průčelí jsou obě boční průčelí ve druhém poli od jihu prolomena vedlejšími vchody (oba v současnosti slepé). Pravoúhlé vstupní otvory akcentují plastické špaletové rámy s ušima, kapkami a vrcholovým klenákem, nad kterými se pnou úseky profilované návojové římsy se stříškou krytou taškami. Boční průčelí lodi jsou prolomena 3 + 3 okenními otvory, východní průčelí presbytáře jedním. Okenní otvory v odstupňovaných špaletách se segmentovým záklenkem zdůrazňují ploché plastické šambrány. Boční fasády lodi a fasádu presbytáře rytmizuje předstupující průběžný sokl, lisénové rámy, nepatrně vystupující kordonová a výrazně předsazená korunní římsa, které vymezují podstřešní zónu kladí. Západní průčelí sakristie s depozitem je prolomeno pravoúhlým vstupem, vedle kterého jsou v úrovni přízemí dvě obdélná okna rámovaná stejně jako vchod jednoduchou plochou plastickou šambránou. V úrovni 2. NP jsou tři okenní otvory se segmentovým záklenkem a jednoduchou špaletou. Štít jižní strany sakristie je prolomen drobným kruhovým otvorem. Fasádu dekorují lisénové rámy a korunní vyložená římsa. Interiér: Interiér lodi je zaklenut třemi poli placek na pasech nesených mohutnými přízedními polopilíři, které akcentují pilastry s kompozitními hlavicemi, kládí a výrazně vyložené římsy. Presbytář zakončuje jedno pole plackové klenby a koncha v závěru. Hudební kruchta nesená jedním obloukem je podklenuta jedním polem plackové klenby. Materiál: Zděná cihlová omítaná stavba s dřevěným krovem a dřevěnými výplněmi otvorů, střešní krytinu lodě, presbytáře a sakristie tvoří taška – bobrovka, střecha věže je kryta plechem.