fara s přístupovým schodištěm

Fara na obdélném půdoryse je částečně podsklepená, patrová, orientovaná východní hlavní podélnou fasádou ke komunikaci a západním průčelím do hospodářského dvora. Její přízemí je vystavěno ze smíšeného zdiva (z velké části z lomového kamene), ale v patře je vybudována téměř výhradně z cihel. Původně byla v celém rozsahu omítnuta. V současné době se však degradovaná omítka uchovala ve větším rozsahu jen na části hlavního průčelí. Objekt završuje podélná sedlová střecha, krytá novodobými taškami. Hlavní fasáda je trojdílná. Střední osovou část zdůrazňuje drobný střešní štít a svírá lizénový rámec, doplněný ve štítě obloučkovým vlysem. Štít je v ose prolomený kruhovým oknem s profilovanou šambránou a polokruhovou nadokenní římsou. Boční partie člení lizénové rámce s předsazenými pilastry nesoucí mohutnou korunní římsu nad hladkým kladím. Čela pilastrů ve středu zdobí poškozené kruhové terče, shodné svým tvarem s kruhovým oknem ve štítě. Fasádu prolamují tři osy oken sdružených po dvojicích. Okna v postranních osách přízemí jsou obdélná, ve společném profilovaném štukovém orámování. Okna v patře jsou rovněž obdélná, avšak se segmentovým záklenkem, opět vsazena do společného štukového rámu. Okna ve střední ose prvního patra mají navíc šikmá, široce rozevřená ostění, shora lemovaná páskovým profilem. Vstup do budovy umožňuje v ose průčelí situovaný obdélný portál s kamenným ostěním lemovaným vnějším plochým páskem. Nad překladem portálu je nízký obdélný segmentově zaklenutý nadsvětlík se štukovou šambránou nahoře doplněnou segmentovou římsou. V portálu jsou osazeny pravoúhlé dvoukřídlé rámové dveře s obdélnými výplněmi. V nadsvětlíku je zasazena jednoduchá mříž z pravoúhle se protínajících pásových prutů. K portálu stoupá krátké vnější schodiště s kamennými stupni, sevřené cihlovými opěrnými zídkami. Nádvorní fasáda je dnes z velké části poškozená a opadaná. Prolamuje ji šest os okenních otvorů, v přízemí pravoúhlých, v patře se segmentovým záklenkem. První a šestá osa v patře jsou mírně zdůrazněny větším odstupem od ostatních okenních os. Druhá, třetí, čtvrtá a pátá osa jsou v patře zaslepeny, stejně jako třetí jižní osa v přízemí. Okna byla původně rámována jednoduchými šambránami, dnes z velké části poškozenými. Vstup, umístěný ve třetí jižní ose, umožňují jednokřídlé rámové dveře s obdélnými výplněmi, vsazené v dřevěné zárubni. Vchod je přístupný po trojstupňovém kamenném schodišti sevřeném zídkou. Jižní fasáda je dvouosá, s týmiž tvary oken v patrech jako v hlavním průčelí, přičemž okno při západní straně je slepé. Půdu osvětluje pár malých oken s polokruhovým zaklenutím. Severní fasádu člení pouze dvě malá, půlkruhově završená okénka v ploše trojúhelného štítu. Omítka severního a jižního průčelí je dnes z velké části opadaná. S největší pravděpodobností však byla hladká. Dispozice domu je v přízemí dvoutraktová, se střední chodbou, na níž navazuje průchod na dvůr a s trojramenným schodištěm v zadní části přízemí. Patro tuto dispozici víceméně kopíruje s tím rozdílem, že nad vstupní chodbou je v patře místnost. Vstupní chodba je zaklenuta nízkou neckovou klenbou s vpadlým obdélným zrcadlem, schodiště do atria kryje segmentová stlačená klenba. Místnosti a chodba v patře mají ploché stropy s fabionem. Záklenky nik oken a dveří jsou v celém objektu segmentové. V místnostech jsou zachovány staré prkenné podlahy a v chodbách jsou podlahy skládané z pravoúhlých kamenných dlaždic nestejného formátu. Jednotlivé místnosti jsou přístupné dvoukřídlými rámovými dveřmi s obdélnými výplněmi, v chodbě v horních partiích prosklenými. Přístup na schody do patra ze zadní části vstupní chodby vede na trojramenné schodiště s dřevěnými stupni a zábradlím z litinových prutů, pod nímž je umístěn vstup do sklepa. Z chodeb přízemí i patra jsou rovněž přístupné suché záchody s dřevěným obložením. Sklep tvoří dvě malé místnosti umístěné pod jihovýchodním nárožím budovy, přístupné po kamenném točitém schodišti, zaklenutém spolu s první místností segmentovou klenbou. Druhý sklep je zaklenut valenou cihlovou klenbou. Schody na půdu jsou dřevěné. Krov je vaznicový. Tvoří jej čtyři plné vazby v kombinaci s prázdnými vazbami. Plné vazby skládá trojúhelník dvou krokví a vazného trámu. Podélné ztužení krovu zajišťují vaznice v polovině délky krokví, podepřené šikmými sloupky s pásky. Prázdné vazby tvoří pouze krokve zasazené do krátčat s výměnami. Při mladších úpravách krovu došlo k přidání nepravých hambalků (kleštin) v plných vazbách. Krov odpovídá konstrukcím běžným ve 3. čtvrtině 19. století. V celém objektu jsou in situ dochována původní kachlová kamna, která lze datovat do 60. let 19. století a do přelomu 19. a 20. století. V jedné místnosti přízemí a třech místnostech v patře jsou kamna z bílých, v dolní části nezdobených kachlů, s nástavcem žebříkového typu, sestaveným z kachlů s plastickými dekorativními ornamenty, završeným římsou a štítem. V severovýchodní místnosti patra jsou vysoká kamna z přelomu 19. a 20. století ze sytě zelených kachlů zdobených rostlinným dekorem, završená mohutnou římsou. Kuchyňská kamna v severovýchodní místnosti přízemí jsou typická, s pecí z jednoduchých bledě modrých kachlů. Kamna v patře byla obsluhována z topenišť umístěných v chodbě. Všechny místnosti i chodba v patře jsou zdobeny stylově nejednotnou malbou vzniklou postupně v posledním desetiletí 19. století a na počátku století 20. Okna i dveře v celém objektu mají původní kličky a kliky. Okna v obou podlažích jsou opatřena dovnitř se rozvírajícími skládacími okenicemi, respektujícími tvar oken. Okenice jsou opatřeny původními či historickými zástrčemi.