strážní domek

Strážní domky se stavěly u křižovatek železnice se silnicí, jako výše popisovaný domek, u výhybek, velkých železničních mostů, některé také v areálu stanic. V české části dráhy jich podle záznamu Franze Bergauera z roku 1843 bylo postaveno 52, podle jiných autorů 51. Strážní domek v Mánesově ulici byl v pořadí prvním domkem od nejsevernějšího bodu českého úseku dráhy a byl zřízen až po Gerstnerově odchodu ze služeb C.k. první privilegované železniční společnosti. Jde o přízemní domek s půdorysem ve tvaru L, se sedlovou, na severní straně čtvrtvalbovou střechou, krytou korunově bobrovkami. Nad povrch střechy vystupuje omítnutý komín s kónickým ukončením a neomítnutou cihelnou římsičkou. Osazeny jsou měděné dešťové žlaby se svody z pozinkovaného plechu. Na fotografii kolem roku 1925 a ještě i na další fotografii ze 60.let 20.století jsou na východní straně střechy umístěny dva drobné vikýřky s pultovou střechou, sloužící k osvětlení a větrání půdního prostoru. Ty se v současné době zde již nenacházejí. Východní průčelí o šířce 11,20 m je členěno lizénovým rámem a po dodatečně zazděném původním vstupu je tříosé. Plocha průčelí je opatřena hrubou stříkanou omítkou. Průčelí vrcholí profilovanou korunní římsou. Sokl domku tvoří vlastně dolní část lizénového rámu. Všechna průčelí domku jsou provedena stejným způsobem. Severní průčelí východního křídla o šířce 5,90 m má jednu okenní osu, úprava je stejná jako výše popsaného průčelí. Vrcholí lichoběžníkovým štítem s prostým orámováním s analogickým provedením jako u lizénového rámu. Ve středu plochy je prolomen vodorovně oválný větrací otvor bez výplně, orámovaný plochými paspartami. Severní průčelí západního křídla má dvě okenní osy s malými okénky. Tyto dvě okénka rozm. 50 x 90 cm byly novodobě proraženy při zřizování novodobého sociálního zařízení. Jižní průčelí je dvouosé, se stejnou úpravou, v trojúhelném štítě nad východním křídlem je prolomeno malým svisle obdélným větrací okénko. Západní průčelí domku je u východního křídla bez otvorů, se stejnou úpravou, průčelí západního křídla je členěno pouze vstupem v ose. Průčelí jako ostatní je členěno lizénovým rámem a vrcholí trojúhelným štítem s rámem. Plocha štítu je prolomena svisle obdélným půdním okénkem s dřevěným rámem, s nečleněným křídlem. Nadpraží obdélné okenní niky je přeloženo překladem z dřevěných trámků, jejichž původně omítnutý podhled je opadán. Vstup do domku, umístěný v ose, je druhotně zbudovaný, dříve (před rokem 1977) se nacházel o kousek vpravo, jižněji a zřejmě i ten byl vytvořen probouráním okenního otvoru. Původní vstup totiž býval v ose východního průčelí. Nynější vstup je uzavřen novými svlakovými dveřmi v dřevěné zárubni, svlaky jsou klasově kladeny. Vstup má zvýšenou úroveň, přístupný po podestě se třemi stupni na severní a jižní straně, která není součástí památky. Okna domku jsou novější, jejich původní podoba není známá. Nynější okna rozm. 0,95 x 1,70 m, jsou dřevěná dvoukřídlá, vnější i vnitřní jsou členěna do šesti tabulek, ven a dovnitř otvíravá, křídla jsou zajištěna obrtlíky, špaleta mezi okny je zděná a osazenými novodobými mřížemi. Osazena jsou téměř v líci prostých pásových šambrán, které rámují okna ze čtyř stran, dřevo křídel a rámů bez krycího nátěru je značně narušené. Původní okenní otvory byly o 40 cm níže. Okénka v přístavbě jsou členěna čtyřmi tabulkami, použité závěsy jsou totožné s ostatními okny.