kostel sv. Ondřeje

Přibližně (jihovýchodně) orientovaný jednolodní kostel s hranolovou věží vypínající se v západním průčelí, odsazeným půlkruhovým závěrem a hranolovou patrovou sakristií přimykající se k jihu presbytáře stojí ve východní části protáhlé silnicovky tvořící historické jádro Popic. Na styku sakristie a presbytáře je oblý útvar točitého schodiště propojující sakristii s depozitářem v patře. Loď má sedlovou střechu, presbytář valbu a sakristie pult. Věž završují dvě oplechované báně, horní menší zakončuje hrotnice s makovicí a křížem, mezi báněmi je otevřená osmiboká lucerna. Čelní fasádu člení čtveřice pilastrů s římsovými hlavicemi zakončenými v kordonové římse, která po obvodu kostela tvoří římsu korunní. Ústřední pilastry vymezují půlkruhově sklenutý vstup s lištovou šambránou s klenákem kolem oblouku a rovnou supraportou. Nad vstupem kůr osvětluje okno s půlkruhovým záklenkem, ve vedlejších polích jsou umístěny niky. Nad římsou se zvedá věž flankovaná štíty vymezenými pilířky završenými šiškami, k věži se štíty přimykají konkávními křivkami. Plochy štítů člení vyjma krajních pilířů pilastry navazující na spodní a dále tvořící nárožní pilastry věže, dvě oválná okénka a římsa. Věž zdobí nárožní pilastry zakončené zjednodušenými variacemi íónských hlavic. Na nich spočívá konkávně tvarovaná římsa vymezující spolu s konvexní korunní římsou prostory pro kruhové hodinové ciferníky. Zvonová patra věže do všech stran prolamují půlkruhově zaklenutá okna. Boční strany lodi mají trojice thermových oken v lištových šambránách s uchy. Plochy fasád člení lizénové rámy. Ve střední ose jižní fasády je umístěn boční pravoúhlý vchod v jednoduchém kamenném ostění. Nároží sakristie s oratoří zdobí nízká nepravá bosáž, v čelní straně je umístěn pravoúhlý vstup a nad ním okno. Kněžiště osvětluje kruhové okno z východu a půlkruhově zaklenuté okno od severu. Loď klene valená klenba s třemi páry trojbokých výsečí dosedajících na oběžnou římsové hlavice pilastrů, které jen mírně vystupují z profilované oběžné římsy, nad kterou jsou okenní niky. Kněžiště odděluje vítězný půlkruhový oblouk, zaklenuto je konchou s jednou trojbokou výsečí nad kruhovým oknem. Na západě je na dvou toskánských sloupcích vynesena varhanní kruchta s dřevěnou mírně prohýbanou poprsní. Podkruchtí, stejně jako sakristie a oratoř, je klenuto valeně s výsečemi. Barokní krov obsahuje ležaté stolice v plných vazbách a podélné zavětrování dvojitými ondřejskými kříži.