měšťanský dům

Situace: v SZ koutě náměstí, v řadové zástavbě, štítově orientován s branou a brankou v ohradní zdi. Jednopatrový zděný dům, hrubé vápenocementové omítky v kombinaci s hlazenými články. Střecha sedlová, holandky. Dům je novostavbou asi z r 1982, štítová stěna má být kopií klasicistního domu, který zde stál, dispozice je zcela novodobá, ani původní sklep klenutý z pískovce se nedochoval. Původní stavení bylo údajně z vepřovic, s klenbami v chodbě a v kuchyni, v přední místnosti býval dřevěný záklopový strop. Průčelí do náměstí (vých.): trojosé, členěné hladkým soklem, kordonovou a korunní římsou, po stranách v přízemí pilastry, v patře leseny. Štít lemován taktéž římsou. Okna 2křídlá, 6tabulková, v patře s užšími hlazenými šambránami bez parapetů, osazená v mělké špaletě. Štít s obdélným středovým nástavcem má po stranách simaticky tvarovaná křídla, vlevo i v úrovni 1. patra. Vlevo k průčelí navazuje zděná brána s brankou, segmentově zaklenutá, laťkové dveře i vrata. popis: 1995 J. Svobodová