socha sv. Floriána

Na dvou kamenných stupních stojí sokl téměř shodný se sochou Anděla Strážce - široká odstupněná patka, s dříkem výrazně se nahoru zužujícím s konkávním prohnutím stěn, které jsou v horní třetině přepásány vodorovným pasem. sokl je ukončen profilovanou římsou. V přední stěně soklu vystupuje plochý pilastr, na něm je na římse erb pánů z Bibna a Litic v kartuši zdobené volutami a s korunkou nahoře, pod ním je plastická kartuše s nápisem: QVAMIVS EXIGUA / TAMEN PROFICUA HAEC / STATUA OPPIDO / GELENENSI/ QVAE FVIT AEDIFICATA A / IOANNE IOSEPHO CO/ MITE BVBNA EX BRZESNO I/VTORE // (chronogram 1737).Socha světce stojící na drobném podstavci s nápisem S.FLORIANE ORA PRO NOBIS. Světec stojí ve výrazném kontrapostu s elegantně natočenou levou nohou, je mírně předkloněn a dívá se dolů na hořící dům u své levé nohy, na který leje levou rukou z vědra vodu. Pravou rukou se opírá o praporec. Je oblečen do oděvu antického vojáka s přilbou na hlavě, kolem těla mu vlaje plášť. (popis S. Vlčková 1988)