tvrz - tvrziště Krchleby, archeologické stopy

Krchlebská vodní tvrz stávala obklopena třemi rybníky - Hlubokým, Tvrzním a Starým (viz půdorys tvrziště podle F. A. Hebera). V neporušené podobě měla tvrz v podstatě vejčitý půdorys, orientovaný V - Z. Byla obklopená valem a vystavená tak, že bylo možno kdykoliv zalít příkop vodou. Tvrz měla vprodstatě dvě akropole, na východě větší oválnou, na které je předpokládána složitější obovodvá zástavba a západní kruhovou, na které stála nejspíše čtverhranná obytná věžová stavba. V současné době je tvrziště značně narušeno, východní akropole je zhruba 1,5 vysoká, má tvar ledviny a ve středu západní strany akropole je zhruha krhová vyhloubenina. Akropole západní, je za západní strany zcela roznesena a upravena do záhonu, ostatní strany pahorku jsou deformovány. Dosahuje výšky do jednoho metru. Zbytky zdeformovaného valu se zachovaly pouze na jihu, jinak je val roznesený do okolních polí.