tvrz - tvrziště Hrádek

Tvrziště Hrádek, snad původně nazývané Hrošovice, či Hradce je lokalita, ke které existuje minimum historických zpráv. Ojedinělá zpráva z roku 1457 hovoří o tom, že Vaněk a Sulek z Hrošovic prodali v roce 1361 dvůr s tvrzí Jarošovi z Mrdic. Umístěno na výrazném ostrohu, situovaném od východu na západ. Směrem od Holic (tedy od západu) vede k tvrzišti pozvolná cesta, která ústí na úzké (asi 50 metrů široké) šíji ostrožny, kde je tvrziště chráněno dvěma mohutnými valy a příkopem přes tři metry hlubokým, půdorysně zaobleným. Ostrožna se na jihu a východě svažuje příkře dolů, na sever vybíhá podélné zahloubení, vymezené po stranách valovou předprsní. Vlastní akropole (o rozměrech asi 50 x 30 metrů) je značně narušené selskou těžbou, proto pakliže zůstaly nějaké stopy po původní zástavbě, je v současné době nemožné je odhalit.