socha sv. Jana Nepomuckého s palladiem

Stojí na pískovcovém stupni na betonové podezdívce se zazděnými trámky po stěhování z původního stanoviště ve dvoře čp.2. Vlastní podstavec tvoří s touto základnou souběžný obdélník a má vysokou, nahožře oblounem profilovanou trnož. Poprsnice hladké, boky dole i nahoře volutově zavinuty a před volutami parvoúhle zalomeny, dole v přesahu nad soklem. Vrchní deska rovná, římsově profilovaná. Na poprsnici vyžlabené pole ve tvaru obdélníka s vykrojenými rohy s obloukově nastavenou horní stranou, v ploše s nápisem a datem 1740. Vlastní sousoší má menší podstavec s odstupněnou patou a protáhlými stranami. Na něm v přesahu hrubě tvarovaná vrstva mračen, které jsou základnou hlavního výjevu. Osu kompozice tvoří poněkud šikmo postavený .sokl s hlavicovitě ukončenou levou bočnicí, jonskou závitnicí, v této části nadzdviženou, ve vrcholu s postavou andílka. Tento postament je napravo prolákle snížený, tam ve velmi mírném podřepu dosedá hlavní postava sv. Jana, s holí v pravé ruce a biretem v sevření pokrčeného předloktí levé ruky. Pod ním rozevlátě stočený vrchní plášť třívrstvého oděvu, který na druhé straně vlaje až k pravému rameni sv. Jana a je přehozený přes levou nožičku a pod pupek andílka, jehož křidélka vlevo se jeví jako pokračování tohoto pohybu draperie. Ostatní těsně po těle sv. Jana splývá, netradičně až k patám, bohatě příčně nařasena, pouze střed s dlouhou řadou knoflíků, až dolů, tvoří mezi nohy vertikální, na konci těžký, válcově stočený záhyb. Rukávy pláště krátké, s rozparky a knoflíky, košilové, s těžkými kanelovanými rukávníky. Kolem krku široce přehozený řemen s křížkem na prsou. Hlava s plnovousem a vlnitými, na západa padající vlasy mírně stočená doprava hledí k palladiu s reliéfní pietou, které andílek drží v rukou, do boku před prsa a levou rukou zároveň na výjev upozorňuje. Nožičky pokrčené, tělo v esovitém předklonu, hlava natočena se zbožně upřeným pohledem k tváři sv. Jana, jemná procítěná s a dynamicky tvořená vrcholně barokní kompozice. Rozsáhlé zbytky polychromie - nepůvodní- na podstavci růžová a žlutá, na postavě hnědočervená, nápis černý. ( popis M. Dobrev ) Doplněk: v podpaží svírá klobouk (nikoli biret). Výška podstavce cca 170 cm, výška sochy se soklem cca 170 cm. Půdorys cca 75 x 100 cm.