starobinec - domov důchodců

Budova umístěná za kostelem Bolestné Panny Marie, na obdélném půdorysu, v současné době obklopená novější zástavbou. Dvoupatrovou budovu v čele mírně předstupuje třípatrový tříosý rizalit. Po jeho bocích je vždy po dvou okenních osách. Budova má konkávně vyžlabené hrany a vyžlabení spojené z každé strany s jedním ústupkem člení také hrany rizalitu. Nad profilovanou korunní římsou se zvedá valbová střecha, na kterou navazuje sedlová stříška nad rizalitem, projevující se do uliční fasády trojúhelným štítem. Na pravou boční fasádu navazuje moderní přístavba recepce a bytů pro klienty domova důchodců, okna jsou zaslepena. Levá je prolomena dvěma okenními osami s šestitabulkovými výplněmi, osazenými ve štukových rámech s kapkami. Pravá osa prvního nadzemního podlaží je vyplněna dveřmi Zadní fasáda do dvora je znehodnocena novodobou přístavbou sesterny a vstupu, které navazují ve střední části na zadní čelo. INT: Budova je v přízemí i patře stejné dispozice - ve středu dispozice u zadního čela jsou řazeny velké podélně situované místnosti hal, ze kterých se vstupuje na schodiště a do jednotlivých prostor u čela a po stranách budovy. Přízemí má halu zaklenutou třemi páry styčných lunet s vytaženými štukovými hřebínky, jižní část haly je oddělena novodobou příčkou. Na jihu k hale přiléhá místnost klenutá valeně se šesti lunetovými trojúhelnými výsečemi, druhotně předělená, směrem k čelu budovy na ni navazuje další s podobným zaklenutím a do stedu dispozice u předního čela pokračuje fabionový strop se štukovým zrcadlem složité kompozice s bohatě profilovanými lištami a římsou. Schodiště z haly do 1.p. je opatřeno segmentovým záklenkem a štukovými zrcadly. Schodiště ústí do horní haly opět s bohatě zdobeným štukovým stropem. Výstup do druhého patra po segmentově zaklenutém schodišti s plochou podestou. Ve všech prostorách je nová dlažba. Druhé patro je upraveno částečně jako půdní vestavba. Je zde osazen původní kamenný portál s ušima, dnes překrytý omítkou. V místnosti archivu je jako v jediné odhalena původní trámová konstrukce. Budova je podsklepena větším systémem prostor, do kterých se vstupuje po schodišti z přízemní haly, zaklenutým segmentově valeně. Schodiště ústí do valeně klenuté prostory, ze které se vstupuje segmentově klenutou chodbičkou do kamenocihelného zadního sklepa klenutého valeně, situovaného u zadního čela budovy. Od sestupného schodiště vpravo ústí vstup s dřevěným portálem do místnosti u čela budovy s valenou klenbou a styčnými lunetami, pokrytou omítkou. V jižní stěně této místnosti je segmentově zaklenutý výklenek.