městský dům

Bývalý dům čp. 83 na výrazně hloubkové parcele je v současnosti v katastru nemovitostí zapsán jako budova bez čp. Skládá se ze dvou částí – předního domu s čelem do ulice Bartolomějské a zadního domu na konci parcely, který přiléhá ke zvonici. Dvouosé průčelí dvoupatrového řadového domu je obráceno do Bartolomějské ulice, omítnuto světle žlutě s bílými architektonickými prvky. V pravé ose přízemí je osazeno okno s ozdobnou novodobou košovou mříží napodobující barokní práci, v ploché šambráně, vstup zaklenutý segmentově v ploché šambráně, výplně novodobé. Okna 1. p. a 2. p. šestitabulková v plochých ostěních s plechovými parapety. Mezi 1. a 2. p. kordonová římsa, s hranolovým základem, shora krytá prejzy. V úrovni 1. p. na jižní (levé) hraně fasády je dům rozepřen prampouchem proti boční fasádě vedlejšího čp. 117. Prampouch má segmentový záklenek a je zakrytý prejzovou stříškou. Atika je prolomena dvěma menšími dvoukřídlými okny v plochých šambránách, nad kterými je umístěn jednoduchý trojúhelný štítový nástavec. Střecha sedlová s hřebenem kolmým na průčelí, krytá bobrovkami. Zbytek domu pro REI nezpřístupněn. Popis viz Evidenční list nemovité památky (ing. Novotná 1989).