usedlost

Dům se nachází jižně od místní komunikace, která ho odděluje od stodoly. Na císařském otisku stabilního katastru z roku 1843 je obytný dům označený jako nespalný. Umístěný je v mírném svahu a svým severním štítovým průčelím směřuje k místní komunikaci vedoucí z Višňové do Saně. Tento v patře hrázděný objekt obdélného půdorysu rozšiřuje západním směrem obdélná chlévní přístavba. Terénní rozdíl svahu vyrovnává kamenná podezdívka. Vysokou sedlovou střechu s volskými oky kryjí tašky bobrovky. Dispozice zděného přízemí je tradičně trojdílná. Průchozí síň je přístupná z východního průčelí jednokřídlými dveřmi rámové konstrukce. Ze síně se vchází do světnice v pravém dílu a dřevěným schodištěm do patra. Chlév je přístupný také z východního průčelí jednoduchými svlakovými dveřmi. Oba štíty pokrývá svislé bednění, přičemž severní štít doplňuje dvojice okenních otvorů a ve vrcholu šikmo deštěné pole Stodola stojí pod místní komunikací, ke které je orientována jižním štítovým průčelím. Unikátní hrázděnou průjezdní stodolu obdélného půdorysu doplňuje v severním směru část pobitá vodorovným bedněním, které se uplatňuje i na obou štítech. Vysokou sedlovou střechu s volskými oky kryjí tašky bobrovky. 1) dům čp. 10 2) hrázděná stodola