městský dům

Městský dům, který vznikl z vnější strany původního městského opevnění a je dodatečně vsazen za organismus městské brány. Třípatrový nájemní dům z první třetiny 20. století. Zprava se dům přimyká ke štítu sousedního domu, s domem nalevo je spojen úzkým přízemním krčkem s hlavním vchodem a chodbou. Dům je výrazně odsazen od uliční čáry. Fasáda je opatřena tvrdou probarvenou omítkou, prvky (šambrány, plastické pasy, římsy) jsou provedeny v červeném odstínu. Předsazenou hmotu přízemí zaujímá prosklený kovový výkladec. Střecha předsazené hmoty využívána jako terasa. Přízemí vrcholí plasticky pojatým vlysem s prvky v duchu rondokubismu?? či holandského plasticismu??. Stejné prvky se objevují také na vlysu oddělující první a druhé patro. Mohutná kordonová římsa nad druhým patrem je opatřena plastickým zubořezem. Mezi okny ve třetím patře vpadla čtvercová pole oddělená lizénami. Dům vrcholí hlavní vysazenou římsou. Totožné členění je použité i na celé předsazené ploše štítové zdi sousedního domu vpravo. Průčelí je dvojosé. Okna prvního a druhého patra jsou dřevěná, trojdílná, předělená v horní třetině širokým poutcem. Okna ve třetím patře jsou dřevěná, dvoukřídlá, šestitabulková s velice subtilními příčlemi. Kolem oken plastické šambrány. Vstupní dveře jsou původní dřevěné, prosklené s půlkruhově zaklenutým nadsvětlíkem, zde umístěno označení domu (plechy osazené do trojúhelníku s prosvětleným číslem popisným). Zadní průčelí tříosé s vystupujícím rizalitem se dvěma okenními osami. Okna na rizalitu dělená do kříže, v plochých ostěních, které jsou uprostřed překladu i parapetu vypjaté do polokruhu. Na kraji fasády balkony s francouzskými okny. Interiér v rámci REI nezpřístupněn.