městský dům

Dvoupatrový řadový městský dům na hloubkově orientované parcele. Hlavní tříosá fasáda je opatřena zašlým okrovým nátěrem. Přízemí je v pravé části prolomeno prostorem průchodu do ulice Pod Sklípky, který se na fasádě projevuje jako široký polokruhově zaklenutý vchod s odrazníkem u levé paty průchodu. Vpravo od něj je osazeno pravoúhlé pozdně gotické ostění s jedním oblým prutem, který se v rozích přetíná. V portálu je osazena novodobá jednokřídlá dveřní výplň, ostění je opatřeno nátěrem. Okna prvního patra jsou osazena na výrazných profilovaných parapetech v pískovcových pozdně gotických ostěních s přetínavými pruty. Okna prvního patra mají raně renesanční terakotová ostění s motivem kandelábru, rozvilin a se znakovými štítky v rozích. Ve výšce prvního patra jsou analyticky odhaleny niky fasády se záclonovitými záklenky, které nesou ve dvou řadách nad sebou pozdně gotickou figurální výmalbu. Ve spodní řadě vlevo voják s brněním na hrudi, uprostřed piják u sudu a vpravo na okraji fasády svatá Kateřina. V horní řadě je pět nik – zleva: vladař v červeném plášti na trůně, následují tři muži se zlatými poháry s víčky, obrácení k vladaři a poslední vpravo drží místo poháru sklenici. Atika, završená trojúhelným nástavcem, nasazeným na výrazně plasticky profilovanou korunní římsu není od fasády nijak architektonicky oddělena. Uprostřed ji prolamují dvě čtyřtabulková okénka do podkroví, osazená ve štukových lištových ostěních na profilované parapety. Zadní tříosá fasáda, obrácená do ulice Pod sklípky, je opatřena zašlým okrovým nátěrem. Ve třetině šířky (mezi první a druhou okenní osou) probíhá výrazný vertikální zlom, který přechází také do štítu. Přízemí vpravo je opatřeno polokruhovým průchodem. Okna prvního patra jsou oproti druhému patru vyosena, zasazena do lištových ostění. Na okrajích fasády jsou okna šestitabulková, uprostřed se nachází úzké obdélné okno s jedním křídlem, děleným do tří tabulek, doplněné vlevo malým úzkým větracím okénkem, zasazeným hladce do fasády. Druhé patro má tři šestitabulková okna v lištových ostěních. Všechny okenní výplně jsou ven otvíravé. Nad druhým patrem probíhá profilovaná korunní římsa a na ni navazuje trojúhelný štít. V přízemí se k zadnímu čelu připojuje zbytek stěny bývalého císařského mlýna, která z části vymezuje nedlážděný dvorek. Interiér domu je zpřístupněn schodištěm, dodatečně vloženým do centra dispozice zadního traktu, na které se vstupuje dveřmi z průchodu. Přízemí je vlevo tvořeno průchodem, který je zaklenut polokruhově valenou klenbou se dvěma lunetami na vlevo a jednou vpravo. Vpravo je situována před schodištěm u čela domu jedna hloubkově orientovaná prostora, zaklenutá stlačenou segmentovou klenbou nesenou pasy. Odsud se sklopnými dveřmi vstupuje do malého sklepa se segmentovou stlačenou klenbou. První patro pro REI nezpřístupněno (popis viz starší evidenční karta nemovité kulturní památky), druhé patro má u čela dvě plochostropé místnosti, u zadního čela také dvě, z nichž v kuchyni je odhalen podvlečený trám jinak skrytého trámového stropu. V části krovu za atikou je vybudována půdní vestavba, u zadního čela je vaznicová krovní konstrukce odhalena. Zadní štít je z vnitřní strany omítnutý a jsou na něm patrné niky zaslepených otvorů a snad staršího štítu. Střecha sedlová, orientovaná kolmo na průčelí s krytinou pálených tašek.