městský dům

Řadový dvoupatrový městský dům, obrácený do ulice Zámecké čtyřmi okenními osami. Fasáda má jednolitě šedou barvu. V přízemí v první a druhé ose jsou patrné dva pravoúhlé novodobé otvory s novodobými výplněmi, bez rámování. Ve třetí a čtvrté ose jsou osazena sdružená okna, krytá okenicemi. Nad přízemím probíhá jednoduchá kordonová římsa, která nese hladké lizény, dělené horizontálními pásky v horní úrovni oken 2.p. a spodní úrovni oken 1.p., členící fasádu vertikálně na okrajích a ve středu. Okna prvního patra mají venotvíravé šestitabulkové výplně osazené do plochých šambrán a završené bohatě profilovanými, zalamovanými konvexně vypjatými suprafenestrami. Okna typu T ve druhém patře jsou zapuštěna hlouběji do plochých šambrán. Barokní zvlněný štít je usazen na bohatě profilovanou korunní římsu, krytou shora prejzami. Obrys štítu tvoří konvex-konkávně vzepjatá římsa, krytá prejzami a zalomená kolem hlavic pilastrů na okrajích a polosloupů ve střední části. Polosloupy jsou pod hlavicí a nad patkou přepásány úzkými pásky (podobně jako lizény pater) a rámují dvě šestitabulková, venotvíravá okna, zasazená ve středu štítu do plochách šambrán se shora připojeným lichoběžníkovým klenákem. Prostor mezi horním okrajem štítu a horním okrajem oken je vyplněn rustikálním štukovým dekorem – na malém podstavci je umístěna mušle, ze které vyrůstají voluty rámující střední oválné vystouplé zrcadlo, na které navazuje v horní části srdce se stylizovanými rozvilinami, završené opět stylizovanou mušlí. Zadní fasáda má zašlou omítku, je završena trojúhelným štítem, který ve vrcholu prolamuje malé oválné okénko a ve středu dvě obdélná okénka. Zbytek domu pro REI nezpřístupněn – popis interiéru v původním evidenčním listu nemovité kulturní památky (nedat.). Zadní stěnu domu tvoří bývalá městská hradba (viz popis evidenční karty nemovité kulturní památky 8/2005, Václavík, Šeda – hradby).