městský dům

Jednopatrový dům na obdélníkovém půdorysu, krytý sedlovou střechou. Objekt se nachází ve dvoře, v šířce parcel domů čp. 40 a 41. K Pernštýnské ulici je orientovaný podélně, s hřebenem rovnoběžným s osou ulice. Při severní hraně domu navazuje dvorní křídlo domu čp. 40 a při jižní hraně domu se k dvorní fasádě přimyká dvorní křídlo čp. 41. K domu čp. 39 je přístup z Pernštýnské ulice průchodem a dvorem domu čp. 40. Před vstupem se nachází předzahrádka s trávníkem a kamennou a betonovou dlažbou, oddělena plotem. Objekt se vertikálně člení na dvě obytné části. Přízemí je pětiosé, prolomené třemi vstupními otvory v různé výšce s pravoúhlými záklenky. První patro je pětiosé, pod hlavní římsou umístěny dva malé půdní, větrací otvory. Okna jsou dřevěná, dvoukřídlá, šestitabulková. Střecha kryta pálenou taškovou krytinou, komín z nových režných cihel. Rovinu střechy prolamují čtyři střešní okna. Fasáda je členěna hlavní profilovanou římsou a okenními šambránami a opatřena hladkou omítkou s nátěrem tmavě červené barvy. Šambrány a římsa natřeny bíle. Nad druhým vstupem vpravo trojúhelníkový reliéf s pernštejnským erbem se zubří hlavou a figurálním ornamentem, opatřen fasádním nátěrem. Východní - zadní - průčelí v patře pětiosé, při střeše větrací půdní otvor, v severním štítu prolomena dvě šestitabulková okna. V rovině střechy osazena dvě střešní okna. Omítka s tmavě červeným nátěrem, bílé okenní šambrány, severní štít natřen bíle. Fasáda členěna při štítové stěně kordonovou a hlavní oplechovanou římsou. Ve štítu vysazena trojice pilastrů zakončených oplechováním. Interiér v rámci REI nezpřístupněn.