městský dům

Dvoupatrový řadový dům na hloubkové parcele se do Perštýnské ulice obrací třemi okenními osami. Hmotě celého průčelí ve střední ose mírně předstupuje rizalit. V přízemí rámuje vstup do domu s kanelovanými pilastry na vysokých soklech zdobených zrcadly s hrubou omítkou. Po boku jsou umístěny dva historizující dřevěné výkladce – pravý je zapuštěn do špalety, levý vystupuje před fasádu. Vstupu do domu tvoří dveře, které jsou soudobé s fasádou a výkladci – jsou dvoukřídlé s klapačkou zdobenou penízky, prosklenými horními dvěma třetinami křídel se stylizovanou mříží s vavřínovým věncem jako centrálním dekorem. Přízemí zdobí pásová rustika zakončená profilovanou kordonovou římsou, nad dalším hladkým pásem následuje masivní profilovaná kordonová římsa oddělující první patro a přízemí, na ni nasedají parapetní výplně oken 1. p. s balustrami, které nesou profilovanou parapetní římsu. Okna 1. p. jsou zasazena do ostění se třemi ústupky, jsou členěna do T (s rozdělením do menších tabulek) a završena trojúhelnou suprafenestrou na volutových konzolách (ve střední ose je suprafenestra segmentová). V nadokenní výplni pod suprafenestrou zdobí celek okna květinově-ovocný závěs. První i druhé patro jsou pokryty pásovou rustikou, kterou v prvním patře navíc doplňuje armatura okrajů fasády. Okna 2. p. jsou posazena na výrazné profilované parapetní římse s deskovým základem, rámována pilastry. Fasádu zakončuje vlys s festony, následuje zubořezový pás a desková římsa vysunutá na volutových konzolkách. Na dvůr se vstupuje dvoukřídlými dřevěnými dveřmi s krabicovým zámkem a kováním z 19. století. Dveře jsou zapuštěny do kamenného ostění. Dvorní průčelí uličního traktu a severního bočního křídla jsou opatřena hladkou omítkou s nátěrem v tmavě okrové barvě, architektonické prvky (římsy, šambrány) jsou v barvě smetanově bílé, šedý sokl. Okna rámují šambrány. Fasáda uličního traktu je hladká, členěná pouze šambránami a hlavní profilovanou římsou. Fasáda bočního křídla je nad prvním patrem předělena fabionovou římsou. Druhé přistavěné patro zakončuje novodobá dřevěná podstřešní římsa. Průčelí hlavního třípatrového traktu je jednoosé s dvěma šestitabulkovými dvoukřídlými okny a ve třetím patře s jednokřídlým oknem čtyřtabulkovým. Při jižní hraně domu jsou nad sebou osazena dvě malá větrací okénka o třech tabulkách. Okna nižšího dvoupatrového bočního křídla jsou jednokřídlá šestitabulková. Přízemí bočního křídla je sedmiosé, první patro šestiosé, druhé patro pětiosé. Veškeré výplně okenních otvorů jsou provedeny v plastu s povrchovou úpravou imitující dřevo. Dvoje vstupní dveře do bočního křídla jsou dřevěné plné, zakončené půlkruhově. Část střechy bočního křídla při hlavním traktu je využívaná jako terasa. Popisovaný stav odpovídá nedávné celkové úpravě objektu. Dvorek je nově zadlážděn režnými cihlami. Při hlavním traktu se nachází drobný nový přístřešek – dřevěná konstrukce s podezdívkou, zakrytá pultovou plechovou střechou. Střecha domu sedlová s hřebenem souběžným s průčelím, krytá raženými taškami.