městský dům

Dvoupatrový řadový dům na hloubkové parcele se dvěma osami uličního průčelí. Přízemí mírně scarpovitě předstupuje hmotu domu a je pokryto kvádrovou rustikou a prolomeno dvěma shodnými otvory se stlačenými záklenky pískovcových portálů a se lví hlavou ve vrcholu, v otvorech jsou zasazeny novodobé výkladce. Nad přízemím probíhá masivní kordonová římsa, která je překryta čtyřmi vějířovitými patkami polosloupů svazujících patra. Polosloupy jsou na okrajích fasády doprovázeny armaturou a ve středu fasády jsou dva vedle sebe. Mají korintské hlavice a kanelovaná těla. Okenní otvory oken 1. p. mají ve vertikální části zbytky pozdně gotických přetínavých ostění a ve vrcholu bosovaný segmentový záklenek, okenní výplně mají členění do „T“. Okna 2. p. členěna do dvou křídel a šesti tabulek jsou osazena do profilovaných rámů na profilované parapety. Nadokenní výplně tvoří přivrácené profily mužských hlav v oválných medailonech. Nad hlavicemi polosloupů jsou nasazeny pilířky, které nesou oblamovanou korunní římsu – masivně vysunutou, zděnou z cihel (omítka v levé části opadaná). Nad římsou se zvedá komplikovaný útvar šítu – spodní obdélná část je rozdělena čtyřmi bosovanými pilířky a doplněna dvěma okny členěnými do „T“ v jednoduchých rámech. Tuto část završuje profilovaná římsa a uprostřed trojúhelný nástavec. Za nástavcem je vložena druhá vrstva štítu – ornamentální dekor pletence pokrývá spodní široký pás, na který navazuje volutový nástavec s triglyfy v centru dekoru a nasazeným trojúhelným štítkem ve vrcholu fasády. Průčelí je opatřeno jednotným světle hnědým nátěrem. Ve dvoře předstupuje vlastní hmotu domu v přízemí a v prvním patře hmota schodiště krytá pultovou střechou s betonovými taškami. V přízemí se při jižní hraně domu vstupuje do průjezdu, vpravo je prolomeno dvoukřídlé šesti tabulkové okno. Prostor schodiště je v prvním patře osvětlen trojicí dvoukřídlých osmitabulkových oken provedených v plastu s povrchovou úpravou imitující dřevo. Dvě okna osvětlující prostory druhého patra jsou dřevěná, dvoukřídlá, šestitabulková. Průčelí vrcholí nad hlavní profilovanou římsou trojúhelníkovým štítem členěným v ploše stupňovitou sestavou obloučků na pilířích s profilovanými hlavicemi (rytmus a, b, a, b, a). Koruna štítu je pokryta prejzami. Štít je jednoosý s dřevěným dvoukřídlým šestitabulkovým oknem. Průčelí je opatřeno hladkou omítkou s nátěrem v bílé barvě. Na úrovni prvního a druhého patra z omítky vystupují tři kovaná táhla. Při jižní hraně parcely navazuje na dům dvorní jednopatrové křídlo kryté pultovou střechou s betonovými taškami. Zděné přízemí křídla je členěno čtyřmi oblouky s vraty, dřevěné patro původní pavlače je zasklené. Trojdílná, devítitabulková okna jsou dělena vyřezávanými sloupky. Dvůr je zatravněn, částečně zachována kamenná dlažba. Střecha sedlová s hřebenem kolmým na průčelí. Krytá pálenými taškami.