pavilon I

Pavilon postavený v roce 1911 v historizujícím slohu stojí v severní části zámeckého areálu na obdélném půdorysu, s mansardovou střechou. Jeho hlavní sedmiosá fasáda je obrácena k jihu, před ní předstupuje střední rizalit s pěti okenními osami, fasádu nemodeluje patrová, ale pouze profilovaná hlavní římsa. Výraznými prvky jsou vertikální lizenové rámce obklopující okenní otvory a podokenní výplně, které tvoří štukové rámy se skosenými rohy. Na rizalitu jsou štukové rámy doplněny o motivy váz s vegetabilní výzdobou. Ze střední osy rizalitu vystupuje v patře balkon s litinovým zábradlím, nesený zděnými konzolami, které jsou součástí edikuly hlavního vstupu. Nároží rizalitu a jižní fasády jsou zdobeny pásovou bosáží. Podobně jako hlavní jižní fasáda jsou modelovány také východní a západní fasády. K zadní severní fasádě je přistavěna šachta výtahu. Dispozičně je budova podélný dvoutrakt, přičemž jeho severní střední část slouží jako komunikační se schodištěm. Pavilon byl postaven podle plánů Viktora Kafky jako druhý z pavilonů sanatoria.