pavilon II

Druhý nejstarší objekt areálu, dnešní čp. 83, stojí ve východním dílu zámecké zahrady. Jeho první část byla vystavěna v r. 1908 jako patrová stavba se čtyřmi okenními osami v historizujícím slohu s hlavním průčelím obráceným na západ. V interiéru byla vybudována jako tří trakt s centrální dlouhou chodbou, určenou pro denní pobyt pacientů. Později byl pavilon rozšířen o dvoupatrovou přístavbu na severní straně; nová část budovy navázala na proporce původní budovy: rovněž měla čtyřosou fasádu a i dispozičně zopakovala třítrakt původní partie, navíc měla pouze obytné podkroví. Dnes je budova s mansardovou střechou zbavena téměř všech výzdobných architektonických prvků, její desetiosá západní fasáda a šestiosá východní fasáda se nachází ve zchátralém stavu. Původně pavilon pro nervově choré z roku 1908, rozšířený v letech 1927-29 Jaromírem Schwarzem.