hydroelektrárna

Komplex budov hydroelektrárny (bez mladší přístavby) tvoří srostlice dvou hmot: k silnici přízemní podélná hmota s plochou střechou, zasahující jedním travé nad štěrkovou propust a za ní jednou tak vysoká obdélná stavba s valbovou střechou, jejíž podnož (do výše vozovky na povodňové straně) tvoří trojice segmentově zaklenutých komor. Na této podnoži má budova na zadní straně otevřený vysoký arkádový ochoz (vyjma nárožní části) a hmota nad ním je dělena do dvou pater. Přední nízká hmota má na straně do ulice 4 rozměrné prosklené oblouky trojdílných oken, napodobující slepou arkádu, s profilovanými římsami. Na boční stěně k vodě je obdobné okno, na protější úzké straně vjezd s plechovými vraty. Nároží přízemní části jsou architektonicky zvýrazněna formou masívních pilířů, lehce vystupujících nad obrys budovy, zdobených kruhovými medailony. Objekt obsahuje halu se čtyřmi turbínami. Malá vodní elektrárna tvoří spolu s jezem jeden společný vzdouvací objekt. Vtok je pod prvním a druhým mostním obloukem v krátkém zářezu do levého břehu Labe. Vtokový objekt je oddělen prahem a železobetonovou nornou stěnou. Krátkým náhonem je voda přiváděna k jemným česlím, před jejichž patou je ve dně betonový příčný žlab na odvádění splavenin. Za česlemi jsou vtoky do turbínových komor uzavíratelné stavidly.