dominikánský klášter

Klášter je přistavěn k severní stěně basiliky. Jedná se o jednopatrovou čtyřkřídlou budovu se sedlovými střechami krytými taškami. V přízemí a v patře s křížovou chodbou s půlkruhovými arkádami a rajským dvorem. Hlavní vchod do kláštera je těsně vedle vchodu do kostela. Je tvořen dvoukřídlými dřevěnými dveřmi, vsazenými v kamenném profilovaném ostění. Nade dveřmi římsou lemovaný tympanon, zakončený segmentem s volutami, uprostřed je mohutný pískovcový znak , dále v ose navazuje vysoké barokní kasulové okno v kamenném ostění, které je zakončeno střední mušlí a segmentem, nad ním je výrazná korunní římsa, nad ní je v obdélném poli další pískovcový znak, nad ním trojúhelný tympanon. Po stranách je tento vstup lemován pilastry s volutovými barokními hlavicemi. Západní průčelí kláštera je děleno lizénovými jednoduchými rámci do 7 polí, v patře jsou v nich vsazena obdélná okna v kamenném ostění. Okna celého vnějšího pláště kláštera jsou dvoukřídlá, dělná do kříže a dále na 8 tabulek. Na tuto část navazuje přízemní zeď, vyzděná z kamenných tesaných kvádrů. Jižní průčelí je v patře dělena do 8 okenních os, z toho jsou 2., 3., 6., a 7. osa se sdruženými okna, přízemí je členěno shodně. Východní průčelí je členěno do 7 os v prvním patře okny, v 5., 6.. a 7. ose sdruženými okny. V přízemí je shodné členění. Ve východním křídle je klášter uvnitř v přízemí i v patře členěn jednou průběžnou chodbou , završenou křížovými klenbami s konchami, ve stěnách jsou vsazena dřevěná ostění dveří, v horní části stěn jsou umístěna v hlubokých špaletách okna, zakončená půlkruhem. Vchod v jižní části chodby z kněžiště je tvořen dvoukřídlými dřevěnými dveřmi s hodnotným kováním, od nichž je vstup do chodby veden přes cca dvou metrové převýšení jednoramenným, barokně rozšířeným schodištěm, lemovaným mohutným dřevěným balustrovým zábradlím. V druhé části je chodba zakončena prosklenou, do půlkruhu utvářenou přepážkou s dveřmi. V pravé části chodby je vstup dřevěným schodištěm do patra, kde se nachází taktéž chodba, vedoucí do severního křídla kláštera. Chodba je zakončená křížovou klenbou, dělenou pasy. Z ní vedou dřevěné vstupní dveře do jednotlivých místností, v JV konci chodby je vstup do refektáře, a malé modlitebny, které jsou zaklenuty konchovými klenbami. Podél jižní zdi kostela prochází křížově zaklenutá chodba, vedoucí podél rajského dvora, otevřeného zasklenými arkádami. Chodba vede k hlavnímu vstupu do kláštera, umístěnému za kamenným profilovaným portálem nad několika kamennými schody, dvoukřídlými dveřmi, ústícímu v západní stěně, vedle levého bočního portálu kostela. 3. Rajský dvůr je uprostřed kláštera, je lemován hladkým zdivem. Je lemován v přízemí v každé stěně přízemí kruhově zakončenými arkádami, v současnosti prosklenými, v ose nad nimi jsou umístěna obdélná okna v kamenných ostěních. Jednotlivé chodby kolem rajského dvora jsou završeny křížovými klenbami. Původně byla v prostoru jižních vstupů do křížových chodeb umístěna kovaná ocelová barokní mříž s rostlinnými rozvilinami. Uprostřed je rajský dvůr osázen jednoduchou okrasnou zelení.