kaple sv. Kláry

Kaple s barokním jádrem z doby kol. r. 1700 je situována na vrcholu vinice sv. Kláry nad Trojským zámkem, s jehož výstavbou je také patrně spojena: hrabě Václav Vojtěch ze Šternberka, jehož žena se jmenovala Klára, o stavbě kaple dle písemných dokladů jednal, kdy došlo k její stavbě se ale přesně neví. Upravována byla ve 20. letech 20. stol. Kaple je drobná prostá stavbička obdélného půdorysu se sedlovou střechou, na východě s valbou a završenou sanktusníkem s jehlancovou stříškou vrcholící pozlaceným křížem. Fasáda je hladká, podélná průčelí jsou trojosá, v severním průčelí je střední a západní slepé. K baroknímu kamennému profilovanému portálku v západním průčelí vedou novodobé betonové schody. Kaple je jednolodní, se stropem s výrazným fabionem, niky oken jsou překlenuty segmenty. Po stranách hlavního oltáře jsou dvě drobounké niky. Oltářní obraz představuje nebeské mučedníky.